Publicado 15/12/2016 16:51

Urbanisme aprova el pla de Rubí per regular els abocadors, cinc mesos després d’haver-lo tombat per motius tècnics

El govern municipal vol frenar l’obertura de nous dipòsits de residus assegurant que el municipi “ha esgotat la seva capacitat”

ACN

Rubí.-La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha aprovat aquest dijous el ‘Pla especial de regulació d’activitats extractives‘ de l’Ajuntament de Rubí, després que aquest estiu passat el suspengués al•legant motius tècnics. Finalment, el mecanisme per frenar l’obertura de nous abocadors ha quedat aprovat, convertint Rubí en el primer municipi que disposa d’un pla d’aquestes característiques. L’alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha aplaudit el vistiplau d’Urbanisme, assegurant que la ciutat “fa temps que ha esgotat la capacitat d’assumir més dipòsits”. Al mateix temps, Martínez ha advertit que l’Ajuntament vetllarà per a què “es compleixi fins l’última coma d’aquest pla”.

L’origen de l’aprovació del ‘Pla especial de regulació d’activitats extractives’ es remunta al mes d’abril d’aquest 2016, quan el Ple de Rubí el va tirar endavant, incloent-hi prescripcions per part de la Generalitat. Amb tot, quan el document va arribar a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona a mitjans d’estiu, aquesta el va suspendre per motius tècnics, condicionant la seva aprovació a un informe emès per l’Agència de Residus de Catalunya.L’informe en qüestió va arribar al setembre, i el Pla va tornar a passar pel Ple municipal. Diverses qüestions tècniques i peticions aportades pel Departament de Medi Ambient, però, han fet necessària una nova votació del Plenari de l’Ajuntament, que ha aprovat el text per unanimitat a principis d’aquest mes de desembre. L’últim pas que quedava per validar el document era obtenir l’autorització de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, que ha arribat aquest dijous. Capacitat esgotadaL’Ajuntament de Rubí ha insistit en la necessitat de disposar d’aquest Pla especial de regulació dels abocadors argumentant que el municipi compta amb una “acumulació excessiva” de dipòsits de residus. Al mateix temps, ha assegurat que els resultats d’una diagnosi municipal han constatat que la ciutat ha esgotat la seva capacitat per absorbir més espais d’aquestes característiques, recordant que el Vallès Occidental disposa d’altres ubicacions “menys saturades”.Com a exemple de l’acumulació que pateix Rubí, el Pla especial apunta que s’han registrat dificultats per mantenir la qualitat de l’aire, ja que els abocadors impliquen un increment substancial de les emissions de NO2 i PM10. Alhora, dins el Pla s’assenyala l’escassetat de territori sense urbanitzar com un altre dels arguments per justificar el veto a l’obertura de nous abocadors.Segons ha anunciat l’Ajuntament, la primera repercussió directa que tindrà l’aprovació del Pla per part d’Urbanisme serà l’impediment per a què Can Balasc actuï com a abocador municipal. Tot i que l’empresa té una llicència que li permet desenvolupar una activitat parcial de dipòsit, el govern municipal ha recordat que el nou Pla d’extractives fixa unes prescripcions restrictives a les quals Can Balasc s’haurà d’ajustar de forma obligatòria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés