Actualizado 04/03/2015 13:00

Unes obres a la plaça de l'església de Camps treuen a la llum una tomba tardoantiga i sitges medievals

Agencia Catalana de Noticias
ACN

També s'han descobert els murs d'una edificació civil del segle XIV amb arcades gòtiques

Fonollosa (ACN).-

Unes obres per renovar el paviment de la plaça de l'església del nucli de Camps, a Fonollosa (Bages), han tret a la llum diverses troballes que van des de l'època romana fins al segle XIX. La més excepcional ha estat el descobriment d'un enterrament tardoantic del segle IV-V, a l'interior del qual s'hi ha trobat les restes d'una dona jove, que seran estudiades per determinar la seva datació exacta. Es tracta d'una troballa singular perquè aquests enterraments estan poc documentats en zones rurals. A més, segons ha explicat la directora de l'excavació, Núria Cabañas, també s'han localitzat diverses sitges d'època medieval i les restes del mur d'una edificació civil del segle XIV amb arcades gòtiques.Des de fa unes setmanes un equip d'arqueòlegs de l'empresa CatPatrimoni treballa a la plaça de l'església de Camps arran de la descoberta de diversos vestigis romans i medievals. L'Ajuntament de Fonollosa va decidir iniciar els treballs d'arqueologia, ja que tenia coneixement que sota la plaça hi havia les restes patrimonials d'un antic cementiri d'època medieval. La sorpresa, però, ha arribat a mesura que els arqueòlegs han anat avançant en els treballs i han sortit a la llum troballes inèdites que no es tenia coneixement que hi fossin.

L'excavació ha posat al descobert un enterrament tardoantic del segle IV-V. La directora dels treballs, Núria Cabañas, ha explicat que "inicialment ningú tenia constància d'aquesta troballa" i, segons ella, "si hi ha una tomba vol dir que n'hi ha més, però amb l'espai que hem pogut excavar només hem localitzat aquesta". Per això, Cabañas ha detallat que es tractaria d'una comunitat i també hi hauria relacionat un lloc d'hàbitat, "que tampoc hem trobat". Aquestes tombes -que pertanyen al període cristià-, estarien relacionades amb la primitiva església de Camps, que estaria situada en un punt proper a l'actual església parroquial de Santa Maria.

Els arqueòlegs han localitzat dins de l'enterrament unes restes en molt bon estat que corresponen a una dona jove. Segons ha detallat Cabañas, l'esquelet estava dins d'una fosa excavada a la roca i coberta amb una llosa de dos metres de llargada. A partir d'ara, es farà un estudi antropològic amb la tècnica del carboni 14 amb la finalitat d'obtenir la data de la mort d'aquesta persona inhumada a Camps.

Una altra de les troballes destacades ha estat la descoberta dels murs d'un edificació del segle XIV que conté unes arcades gòtiques. Cabañas ha detallat que es tractaria d'un edifici civil, que no tindria caràcter religiós, ja que al seu interior s'hi ha localitzat alguna llar de foc i diverses sitges "que ens confirmen que tenia un ús domèstic". Les investigacions també han determinat que aquesta edificació va funcionar fins el segle XVII, quan va ser enderrocada i convertida en cementiri.

Els treballs d'excavació, però, han donat més resultats com la descoberta d'uns murs d'època romana, la necròpolis medieval vinculada a l'església romànica de Santa Maria de Camps, sitges medievals i diverses monedes i ceràmica de les quals falta determinar la seva datació exacta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés