Publicado 19/12/2016 15:00

La UE amplia fins el 31 de juliol del 2017 les sancions econòmiques contra Rússia

Les mesures restrictives es van adoptar l’any 2014 arran de la situació a Ucraïna i l’annexió russa de Crimea

ACN

Brussel·les.-La Unió Europea ha aprovat aquest dilluns ampliar fins el 31 de juliol del 2017 les sancions econòmiques contra Rússia, imposades des del 2014 “en resposta a les accions de Rússia per desestabilitzar la situació a Ucraïna”. Les sancions estan dirigides als sectors financers, de l’energia i de la defensa, i des de l’any 2015 es vinculen a l’aplicació completa dels acords de Minsk, que fins ara no han donat resultats a l’hora d’acabar amb la guerra a l’Est d’Ucraïna. Els líders dels 28 estats de la UE ja van indicar durant la cimera de dijous passat la seva voluntat de prorrogar les sancions, una decisió que s’ha adoptat formalment aquest dilluns per unanimitat.

Les sancions econòmiques prorrogades afecten l’accés als mercats de capital de cinc grans empreses estatals russes i les seves filials fora de la Unió Europea, així com també tres grans companyies d’energia russes i tres empreses del sector de la defensa. La UE manté la prohibició d’exportar o importar armes a Rússia, així com productes de doble ús (que es poden utilitzar amb objectius militars), i limita l’accés de Moscou a determinades “tecnologies o serveis que poden ser utilitzats en la producció i exploració de petroli”. A més, la UE manté congelats els actius de 152 individus i 37 organitzacions i ha imposat prohibicions de viatjar a territori europeu a persones considerades una amenaça per la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna. A nivell diplomàtic, les accions de Rússia a Ucraïna van provocar la cancel·lació de la cimera del G-8 a Sochi, que es va substituir per una trobada del G-7 a Brussel·les, i la suspensió de les negociacions per l’entrada russa a l’OCDE i l’Agència Internacional de l’Energia. La decisió d’allargar les sancions econòmiques a Rússia està vinculada a la crisi ucraïnesa, però arriba en plena tensió, també, per la situació a Síria i, concretament, a Alep, on el govern de Vladímir Putin combat amb les forces del règim d’Al-Assad. Com a represàlia per les sancions de la Unió Europea, Rússia també imposa des del 2014 un vet a les importacions de productes agroalimentaris procedents de la UE, com per exemple la fruita o la llet. Moscou preveu mantenir el vet fins a finals de l’any vinent. El xoc entre la UE i Rússia ha provocat greus pèrdues econòmiques al sector agroalimentari català i de tot l'Estat, que reivindiquen majors compensacions per part de Brussel·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés