Actualizado 06/10/2015 17:46

La Síndica de Barcelona acusa l'Ajuntament d'inhibir-se de les seves competències davant una denúncia per discriminació

Ciutat Vella va derivar el cas a l'Oficina de No Discriminació sense inciar el procediment sancionador

Barcelona (ACN).-

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha acusat l'Ajuntament d'haver-se inhibit de les seves competències inspectores i sancionadores davant la formulació d'una denúncia, realitzada per SOS Racisme, per una presumpta vulneració del dret d'admissió per discriminació en un establiment de Ciutat Vella. Segons Vilà, davant la interposició de la denúncia, el consistori no ha donat compliment a la seva obligació d'iniciar el procediment sancionador o emprendre les actuacions necessàries després d'haver-se derivat la denúncia a Oficina de No Discriminació (OND).A finals de 2014, SOS Racisme va posar en coneixement de la síndica que l'Ajuntament de Barcelona estava vulnerant el dret a la denúncia i, per tant, la impossibilitat d'una actuació sancionadora en les infraccions que realitzen alguns locals de pública concurrència discriminant per raó de sexe, religió, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició personal o social.

En la queixa, SOS Racisme explicava que es va detectar que un local de Ciutat Vella aplicava un dret d'admissió discriminatori. L'ONG va decidir presentar una denúncia davant la Subdirecció General d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Generalitat, que va decidir traslladar la denúncia a l'Ajuntament i, en concret, al Districte de Ciutat Vella, per ser l'administració competent en matèria sancionadora. Ciutat Vella va derivar el cas a l'Oficina de No Discriminació (OND), un fet que, segons SOS Racisme, va tancar les portes a una actuació sancionadora perquè l'OND actua des d'una perspectiva de gestió i mediació i està mancada de la competència sancionadora.

Vilà assegura que en el cas de Barcelona és l'Ajuntament qui té les competències d'inspecció i sanció dels establiments oberts al públic, els espectacles públics i les activitats recreatives. En aquest sentit, Vilà no admet "en cap cas" les consideracions de Ciutat Vella i diu que el fet de derivar el cas a l'OND suposa "un desconeixement de les competències municipals".

Vilà ha inclòs en el seu informe la recomanació d'articular, en casos d'infraccions en matèria de discriminació, un procés sancionador que inclogui la pràctica mediadora de manera que ofereixi garanties al denunciant, que la conducta retreta es corregirà o serà sancionada d'acord amb les disposicions legals. En resposta a la decisió de la síndica, els serveis jurídics municipals han expressat la dificultat de comprovar els fets denunciats per part del Districte sense disposar d'una acta aixecada per un agent de l'autoritat. Vilà no comparteix aquest posicionament i considera que l'Ajuntament, davant la denúncia d'un particular o una entitat, pot comprovar, mitjançant els seus efectius, si els fets denunciats o similars es produeixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés