Publicado 07/12/2016 17:32

Sabadell planta 700 arbres per reforestar les zones afectades per les ventades del 2014

ACN

Sabadell.-Alumnes de primària de Sabadell han plantat 700 unitats d’arbres i arbustos a les zones afectades per les ventades del desembre del 2014. Entre aquest dimecres i el passat 15 de novembre, els joves estudiants han plantat alzines, romaní, llentiscle, marfull o ginesta, entre altres espècies. La recuperació del bosc serà de “manera natural” però l’Ajuntament pretén “accelerar el procés” amb aquestes plantades. L’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (Adenc) està elaborant un estudi sobre la recuperació del bosc a la zona nord-oest de la cocapital vallesana.

El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha assegurat que “el rodal de Sabadell va tornant a la normalitat després dels efectes de la ventada d’ara fa dos anys”. Ha afegit que “a diferència dels incendis, no hi havia precedents a la zona per actuar en un cas tan greu com aquest”. En aquest sentit ha assenyalat que “tot sembla indicar que el bosc progressivament s’anirà recuperant de manera natural, tot i que en algunes zones concretes intentem accelerar el procés amb plantades”. Malgrat que els tècnics apunten que el rodal va tornant a la normalitat, el tinent d’alcalde ha confirmat que, per certificar-ho, l’Ajuntament ha encarregat a l’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (Adenc) un estudi sobre la recuperació del bosc del nord-oest del terme, concretament els torrents de la Grípia i de Ribatallada i l’entorn de Sant Julià. Per facilitar la recuperació, la Diputació de Barcelona va concedir a l’Ajuntament de Sabadell 75.385 euros, en el marc del Protocol d’accions de suport en cas de contingències derivades de situacions excepcionals o d’urgència. Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va concedir a l’Ajuntament 36.000 euros, amb els quals s’han retirat arbres caiguts, per tal de recuperar la capacitat hidràulica dels torrents i evitar danys en cas de registrar pluges intenses. En el transcurs d’aquests dos anys, la taula del Protocol de Gestió dels Ecosistemes del Rodal s’ha reunit en 8 ocasions i s’ha creat una comissió mixta de seguiment. La comissió de treball, amb representants tècnics i polítics, es va crear per començar a donar sortida als problemes que poguessin sortir derivats de la ventada, així com aconsellar sobre les actuacions forestals futures. La ventada del 2014 La ventada del 9 de desembre de 2014 va causar danys severs al 90% del rodal de Sabadell. Durant uns mesos, atesa la perillositat i amb l’objectiu de garantir la seguretat de les persones, l’alcalde va signar diversos decrets que prohibien l'accés en determinats espais de bosc i als camins rurals del Ripoll i el rodal. Arran de la ventada s’han retirat grans quantitat d’arbres caiguts, amb la venda dels quals s’han obtingut uns 50.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés