Actualizado 04/08/2015 01:14

Raimat inicia la verema amb la seva característica recol·lecció manual nocturna

El celler de la DO Costers del Segre preveu una collita de "bona qualitat" amb una producció similar a l'any passat

Raimat (ACN).-

El celler de Raimat, de la DO Costers del Segre, ha iniciat aquest dilluns a la nit la temporada de verema, la més primerenca de Catalunya, amb la seva característica recol·lecció manual nocturna d'algunes de les seves varietats de Chardonay destinades a l'elaboració de cava. La collita es fa de nit per evitar les altes temperatures del dia i poder collir fresc el fruit per preservar-ne millor el gust. Després del Chardonay, Raimat prosseguirà amb la verema de ceps destinats a l'elaboració de vins blancs que s'allargarà fins a mitjan octubre i finalitzarà amb la recol·lecció del raïm negre. El celler preveu una collita de bona qualitat amb una producció similar a l'any passat.Amb una extensió de més de 2.000 hectàrees de vinya pròpia, la més important d'Europa, i la totalitat de la seva producció certificada com Viticultura Sostenible, el celler de Raimat ha donat aquest dilluns a la nit el tret de sortida a la seva verema recollint raïm de la varietat Chardonnay, que es destina a l'elaboració de cava. Cal remarcar que la verema de Raimat és la més primerenca de Catalunya. 

El raïm que ara s'ha començat a recollir i que se seguirà recollint les pròximes setmanes, arribarà al mercat en aproximadament un any i mig. Segons Xavier Farré, director de viticultura de Raimat, la previsió per enguany és obtenir una collita de "bona qualitat", amb una producció estimada d'uns 6 milions de quilos, similar a l'any passat, que es destinarà a l'elaboració de vins i caves de la marca. Farré atribueix aquesta bona qualitat del raïm per les "excepcionals" condicions climàtiques d'aquest any, "que han ajudat a preservar la sanitat al camp i ha atorgat una molt bona maduració inicial". 

El director de viticultura del celler lleidatà ha explicat que gràcies a aquesta verema a mà i de nit, els collidors poden seleccionar el raïm cep a cep per tal d'assegurar uns vins equilibrats i persistents. A més, la recol·lecció nocturna afavoreix a preservar les aromes i evita fermentacions no desitjades, ha remarcat Farré.

Líder europeu en viticultura sostenible

El celler de Raimat, que s'ha convertit en líder europeu en viticultura sostenible, compta amb un sistema de monitorització en totes les seves finques, que permet controlar possibles plagues i malalties de la vinya i amb un programa que ha merescut la certificació del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI). Aquesta tendència denota la clara intenció del celler lleidatà de continuar per aquest camí en els propers anys ja que "és la nostra forma d'oferir al consumidor vins de qualitat amb actitud, que expressin el nostre respecte a l'entorn", segons ha explicat Xavier Farré.

Raimat és un dels tres cellers pilot de Wineries for Climate Protection. El celler de la DO Costers del Segre té en marxa un programa amb més de 30 projectes en el seu centre d'investigació, entre els quals destaquen l'assaig que està duent a terme per al control de les plagues mitjançant l'alliberament dels seus enemics naturals; la introducció de nius de diferents espècies d'aus per millorar la biodiversitat de la zona; el reg per gravetat amb què s'ha aconseguit evitar el consum d'energia en rebre l'aigua per pressió natural; la instal·lació d'una caldera de biomassa, que permet cobrir totes les necessitats de subministrament d'aigua calenta; i finalment, noves plantacions de més de 4.000 arbres en 5 hectàrees, entre pins i alzines, amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni i evitar l'erosió. Farré assegura que tot això, juntament amb les pràctiques agrícoles sostenibles, "són la millor garantia del respecte i la conservació del medi natural".

Una altra novetat de Raimat per a la verema d'enguany és l'ampliació de la seva plantació d'albariño a 18 noves hectàrees, destinades a un dels llançaments més recents i que millor acollida està tenint entre els consumidors, el vi 'Ànima de Raimat'. El celler lleidatà és a dia d'avui l'únic de l'Estat que conrea la varietat albariño fora de la DO Rias Baixas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés