Actualizado 26/09/2016 13:45

La CE evita parlar de la no oficialitat del català a la UE en el Dia Europeu de les Llengües

El portaveu Margaritis Schinas vincula les llengües oficials amb els “tractats d’accés” dels estats membres

ACN

Brussel·les.-La Comissió Europea ha evitat aquest dilluns comentar la no oficialitat del català a la Unió Europea i per què la llengua, que té 10 milions de parlants, està exclosa de la llista de 24 idiomes oficials de les institucions. “Les llengües oficials de la UE són conegudes i són governades pels tractats d’accés dels nostres estats membres”, ha assegurat el portaveu Margaritis Schinas al ser preguntat per l’ACN sobre la situació del català i el procediment a seguir per aconseguir l’oficialitat. Coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües, Schinas ha dit no tenir “res més a afegir” sobre la llengua catalana. La UE defensa aquest dilluns la diversitat lingüística a Europa.

Coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües, la Comissió Europea ha llançat una campanya que defensa que “saber una segona llengua és tenir una segona ànima”. Comissaris com la vicepresidenta Kristalina Georgieva o el responsable d’Economia, Pierre Moscovici, han piulat la campanya, que inclou les 24 llengües oficials de la UE, però no el català. La Plataforma per la Llengua ha difós aquest dilluns un vídeo on torna a reivindicar l’oficialitat del català a la UE. La Plataforma assegura que l’estatus no-oficial de la llengua catalana a les institucions es deu a una qüestió de “manca de voluntat política”. En concret, l’ONG pel català defensa que a la UE hi ha moltes llengües oficials amb menys parlants que la catalana, com el danès, el finlandès, el suec o el letó. El maltès, també oficial, té uns 400.000 parlants. Els eurodiputats catalans han reivindicat en diverses ocasions l’oficialitat del català, i el propi president de la cambra, Martin Schulz, es va comprometre a treballar-hi en la seva primera legislatura. Amb tot, la qüestió depèn directament d’una petició oficial del govern espanyol. Tot i que no és oficial, els catalanoparlants poden dirigir-se a les institucions europees en la seva llengua si així ho desitgen, i haurien de rebre una resposta en català. La Comissió Europea i el Parlament tenen oficines a Barcelona que utilitzen el català com a llengua de treball.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés