Publicado 26/11/2015 01:18

AMPLIACIÓ:Més d'un miler de persones diuen prou a la violència masclista en una manifestació al centre de Barcelona

La marxa ha acabat a la plaça de Sant Jaume amb un acte de record a les dones assassinades i de denúncia del "sistema heteropatriarcal"

ACN

Barcelona.-"Marina, Olga, Otilia". Fins prop de cent noms han fuetejat la plaça de Sant Jaume de Barcelona per recordar les dones que han estat assassinades aquest 2015 a l'estat espanyol, en l'acte que ha posat fi a un clam massiu contra la violència masclista pels carrers de Barcelona. La manifestació convocada sota el lema 'No morim, ens maten' ha reunit 1.200 persones -segons la Guàrdia Urbana- i unes 2.000 segons l'organització de Novembre Feminista, que ha denunciat el "sistema heteropatriarcal i capitalista" i la "violència estructural que opera a través de l'àmbit jurídic i policial culpabilitzant les dones i estigmatitzant-les quan no confien en els recursos legals" o "de l'àmbit laboral amb feines precàries".

"Volem reivindicar com les dones se'n poden sortir si tota la societat els dóna suport", ha destacat Montse Cervera, de Novembre Feminista en representació de diversos col·lectius, en una atenció als mitjans abans de l'arrancada de la manifestació, des de la Rambla de Barcelona, a l'alçada de Canalets. Els participants de la marxa han recorregut la Via Laietana fins a arribar a la plaça de Sant Jaume amb càntics animats però carregats de denúncia i rebuig contra la violència masclista.Cervera ha demanat "recursos i reconeixement social" per als grups que treballen contra la violència masclista per "exigir a les institucions ciutats lliures de violència amb punts de seguretat i suport". També ha afirmat que estan "molt enfadades" per "la falta de sensibilitat i formació dels jutges" i ha criticat "una mena d'opacitat i falta de relació" entre la feina policial i "les associacions que treballen sobre el terreny". Les façanes de l'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat amb un crespó i amb il·luminació lila pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones han rebut els manifestants, que han fet una encesa d'espelmes. "El silenci és la por entre agressió i agressió. Trenquem el silenci". Amb aquesta exhortació, seguida per la interpretació musical d'un saxofon, ha començat una performance solemne que, amb un cabdell de llana que un grup de dones s'han anat cedint, ha volgut simbolitzar la xarxa de suport. També han recordat les dones i infants assassinats el 2015 per violència de gènere. Una per una. "Companyes, amunt la xarxa. Companyes , ni una menys", han cridat. L'organització de Novembre Feminista ha llegit un manifest en què ha denunciat "la cultura masclista" que "legitima i perpetua" la violència contra les dones, "la més greu, sistemàtica i impune vulneració dels drets humans de la meitat de la població de la nostra cultura occidental". També han denunciat la "violència institucional que manté aquestes estructures", així com la "violència estructural" que "opera a través de les retallades en l'àmbit social", en "l'àmbit de la salut coaccionant la llibertat dels cossos" o en "l'àmbit d'ensenyament". Els col·lectius feministes han alertat que "les estadístiques oficials" només són "la punta visible de l'iceberg d'una xacra molt estesa i d'arrel profunda" i han demanant que s'escolti, es miri, es vegi i es reconegui la saviesa femenina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés