Publicado 15/12/2016 16:12

AMPLIACIÓ:Mercolleida preveu per al 2017 un increment del preu del porcí d'entre un 2 i un 5%

Juan Pedro Florido, de El Pozo Alimentación, i Joan Serra, de Bestiar Serra i Martí, guanyadors dels premis PronosPorc 2016

ACN

Lleida.-ercolleida preveu per a l'any 2017 que el preu del porcí s'incrementi entre un 2 i un 5% en relació amb aquest 2016, "un preu que pot ser raonable per al conjunt de l'economia del sector, si es manté estable el preu del cereal", segons ha manifestat Juan Pedro Florido, representant de El Pozo Alimentación. Pel que fa a volums, s'espera una producció similar a la d'enguany, en què a Catalunya s'han assolit xifres rècords. Escorxadors i productors també han fet balanç de l'actual exercici que han qualificat de "molt dur", marcat per "la negociació i un mercat molt competitiu", tant en la part de l'oferta com de la demanda, segons Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí. La cotització del porc a Mercolleida s'ha situat de mitjana aquest any en els 1,13 euros\/quilo, respecte als 1,15 del 2015. Florido i Serra, en les categories de porc d'engreix i de garrí, respectivament, han estat els guanyadors de la vuitena edició dels premis Pronosporc, amb què la llotja lleidatana reconeix els millors analistes del mercat porcí.

Els escorxadors i productors que formen part de la taula del porcí de Mercolleida estimen un increment de preus per a l'any 2017, d'entre un 2 i 5 % superior a l'actual exercici, en què la cotització mitjana s'ha situat en el cas del porc d'engreix en els 1,13 euros\/quilo, lleugerament per sota del 2015 (1,15 euros\/quilo) i del 2014 (1,22 euros\/quilo), malgrat que en els darrers anys el preu del cereal era més elevat, cosa que suposa menys rendibilitat per als productors. Igualment, també es preveuen augments en el garrí d'entre 3 i 4 euros per animal. Així mateix, s'espera una producció similar amb algun lleuger increment a la d'aquest any, en què a Catalunya s'han assolit volums rècords en el porcí. Mercolleida també ha fet balanç del 2016, que ha estat "any molt dur" per al porcí marcat per "negociacions i un mercat molt competitiu amb oferta i demanda", segons ha exposat Joan Serra. L'any va començar amb cotitzacions molt baixes, per sota dels costos de producció, tot i que a partir de la primavera van començar a repuntar en bona part gràcies a les exportacions a la Xina. Al setembre, els preus van iniciar de nou una cicle de caiguda, que s'ha anat arrossegant els darrers mesos, per l'excés de producció estatal així com també dels principals productors europeus. Diversificar les exportacions fora de la UE més enllà de la XinaEl secretari general del Ministeri d'Agricultura, Carlos Cabanas, ha recordat que l'estat espanyol és el quart productor mundial i el segon d'Europa de porcí, amb unes exportacions que assoliran enguany els 1.200 milions d'euros, arribant a 108 països fora de la UE i encapçalant les vendes a l'exterior dins el sector agroalimentari estatal. Cabanas ha reiterat la necessitat que el sector no abaixi la guàrdia en temes de benestar animal per tal d'atendre les exigències creixents dels consumidors entorn a la salut i el benestar i així poder obrint nous mercats.En aquest sentit, el responsable del Ministeri ha fet una crida a diversificar les exportacions més enllà de la Xina, que ja suposen la meitat de les exportacions estatals de porcí a països tercers, apostant per altres com ara Corea, Japó, Indonèsia o Vietnam, entre molts d'altres. "Cal buscar totes les possibilitats perquè si bé la Xina és molt important però cal planificar des del sector per evitar situacions com va ser el veto rus". Sobre aquesta qüestió, Juan Pedro Florido s'ha mostrat convençut que l'any vinent no disminuirà la cabanya porcina estatal gràcies a l'obertura dels mercats asiàtics. "Si Àsia segueix amb aquesta línia d'obertura, tot i que hi pugui haver un lleuger augment de cabanya porcina, podrà assumir perfectament el preu", ha manifestat el representant de El Pozo Alimentación. Per la seva banda, el secretari general del Departament d'Agricultura, David Mascort, han posat de relleu "l'esforç" tant de productors com d'escorxadors per mantenir "un sector potent i robust tot i les incidències del mercat dels darrers anys. També ha avançat que per primer cop les exportacions agroalimentàries catalanes arribaran a cobrir pràcticament la totalitat de les importacions, ja que la taxa de cobertura que relaciona aquestes dues magnituds se situarà entorn del 99,9%. Premis PronosPorc 2016Mercolleida també ha anunciat aquest dijous els guanyadors de la vuitena edició dels Premis PronosPorc, guardons amb què la llotja lleidatana reconeix els millors analistes del mercat porcí, tant per la part empresarial com de la producció, que setmana rere setmana es reuneixen a la capital del Segrià per valorar i determinar el preu del sector. En la categoria de Porc d'Engreix s'ha distingit amb la placa d'Or a Juan Pedro Florido, de El Pozo Alimentación, ja que ha estat qui més pronòstics de preus del porcí ha encertat aquest 2016; Federico Beltran, de Famadesa, ha obtingut la placa de Plata; i Miguel Ángel Ortega, de Campofrío, la de Bronze. També s'ha concedit una menció especial a Miguel Àngel Ortega, i dues distincions a Genís Borradellas, de l'escorxador Frigorígic Avinyó, i a Eduardo Costa, de Pinsos Costa. Pel que fa a la categoria de Garrí, el guardó d'Or ha estat per a Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí.La cotització del porcí a Mercolleida serveix com a referència per a més del 90% de les operacions efectuades a l'estat espanyol i és la referència estatal per a la resta d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés