Publicado 30/04/2017 16:37

AMPLIACIÓ:L'Ametlla de Mar promociona la tonyina roja combinant la versió més tradicional amb la japonesa

S'espera servir fins a 6.000 racions entre romesco i combinats de sushi

ACN

L'Ametlla de Mar.-De la tonyina amb romesco al sushi. El producte, d'alt valor gastronòmic, és el protagonista de les jornades que se celebren des d'aquest cap de setmana a l'Ametlla de Mar, seu de les dues empreses tonyinaires catalanes. El municipi va iniciar-les fa sis anys de la mà del principal grup tonyinaire català, el Grup Balfegó, però ara és l'Ajuntament qui l'organitza, també amb la col·laboració del Grup Fuentes, entre d'altres. Durant la Diada celebrada aquest diumenge s'ha pogut tastar la tonyina de maneres diferents: "en forma de maki, sashimi o tartar, però també amb cuina de pescadors, amb un romesco de tonyina, amb una bona picada", ha explicat l'alcalde, Jordi Gaseni. S'espera que durant aquest cap de setmana se serveixin fins a 6.000 racions.

Gaseni considera que les jornades funcionen com a aparador, no només de la tonyina roja, sinó també de tots els productes gastronòmics que ofereix el poble. A més, tot i ser relativament noves –van néixer fa sis anys- tenen ja més ressò que d'altres de més veteranes, com les dedicades als fideus rossejats o la galera. "La tonyina roja ja és un referent a la Cala", ha apuntat l'alcalde, que diu que al poble "pots anar a qualsevol restaurant i trobar la cuina de la tonyina en cru fins a la cuina més tradicional del peix, amb un romesco o l'anomenat "butxi" –el ventre de la tonyina- amb patates"."Les jornades ens asseguren que durant tot l'any podem trobar una cuina molt rica en tonyina, també amb makis, sashimis o tartars inclosos en les cartes dels restaurants", ha explicat Gaseni, que veu en la promoció del producte també en cru "un diferencial" al territori. Mari Carmen Brull, del Grup Fuentes, ha explicat durant la Diada que les jornades són clau per donar a conèixer la qualitat de peix del municipi ebrenc. "Hi ha l'avantatge que amb la nova cuina hi ha moltes possibilitats de cuinar la tonyina i arriba a molts sectors i molts paladars", ha explicat Brull, que creu que aquest és un producte que "cada vegada és més apreciat".Durant tot el cap de setmana s'han pogut degustar tapes de tonyina roja per tres euros i de romesco de tonyina per 2 euros al parc del Bon Repòs, on s'ha ubicat la Diada després que la previsió meteorològica hagi fet descartar celebrar-ho al costat de la platja de l'Alguer. A més, s'han ofert copes de vi –amb la copa de vidre inclosa- per 2,5 euros.Paral·lelament, i fins al 14 de maig, 16 restaurants del municipi ofereixen menús amb diferents plats de tonyina cuinada de diferent manera –des de carpaccios fins a bombons de tonyina, amb arròs o com a farcit de canelons. A més, en un format més petit, es pot degustar la tonyina roja amb la ruta de tapes de 19 bars de l'Ametlla.Per acabar d'impulsar la promoció, des del consistori també s'ha organitzat un concurs d'Instagram, on tots aquells que han visitat la població durant les jornades poden compartir les seves fotografies sota les etiquetes #tonyinaroja16 o #ametllademar.La principal empresa tonyinaire vol una revaluació de la quota superior al 20%En portes de la nova campanya, la principal empresa tonyinaire, el Grup Balfegó, ha reiterat la necessitat que s'augmenti la quota de captura de cara el 2018. El 2017 ha estat el darrer any en què s'ha programat un augment del 20% la quota de tonyina –que farà arribar la quota a 24.000 tones. És un percentatge que es va incrementant des del 2014, d'acord amb l'ICCAT (la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic, en les seves sigles en anglès). La pròxima revaluació s'ha de fer al novembre, a Marràqueix. "Esperem que hi hagi més certesa en la quantitat d'estoc de reproducció que tenim a l'Atlàntic i al Mediterrani i que pugui haver-hi un nou augment de la quota", ha assenyalat Manel Balfegó, copresident del Grup.En aquest sentit, ha apuntat que hauria de pujar més del 20%. "L'estoc permetria augmentar un 40% o 50%", ha explicat Balfegó, que ha considerat que "l'estoc de la tonyina roja està al doble del mai observat, que s'observa des dels anys 50". "Ho veiem els dies que sortim a pescar, que les captures les fem molt ràpides i les quotes les fem en pocs dies", ha assegurat Balfegó, que apunta que, biològicament, "l'espècie pot aguantar fins a un 50% o fins i tot 60% de cara el 2018".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés