Publicado 04/12/2016 13:54

AMPLIACIÓ:La DOP Siurana espera un 30% menys d’oli per aquesta campanya per culpa de la sequera però més afruitat

19 cooperatives participen a la Fira de l’Oli a Tarragona sota aquest segell

ACN

Tarragona.-La sequera entre maig i octubre ha afectat la producció d’oli també de la DOP Siurana, que només envasa oli verge extra i que enguany preveu una baixada d’un 30% de la producció. Així, mentre que normalment la campanya tanca amb entre 4 milions i mig o 5 de quilos d’oli, enguany se n’esperen uns 3 mig aproximadament. Amb tot, el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha assenyalat que la qualitat serà “excel·lent” perquè la maduració ha estat retardada respecte a altres anys i això farà que sigui “més afruitat” i “amb més aromes”. Aquest cap de setmana, 19 cooperatives de la DOP Siurana participen a la Fira de l’Oli a la Rambla Nova de Tarragona, on esperen aconseguir una xifra de venda semblant a anys anteriors.

Segons Galceran, la diferenciació entre altres olis i el de la DOP Siurana és la qualitat de l'oliva però també la varietat. Majoritàriament, l'oli de la DOP Siurana -que aglutina la Ribera d'Ebre, el Priorat, Baix i Alt Camp, la Conca de Barberà, Baix Penedès i Tarragonès- està fet amb la varietat arbequina. De fet, més d'un 90% és d'aquesta varietat. Amb tot, Galceran no creu que hi hagi un tret que defineixi l'oli com a tal perquè segons el territori i l'anyada, depenent de si la maduració ha estat retardada o avançada, dóna matisos diferents. "Com passa amb el vi", ha assenyalat.L'afectació de la sequera varia segons les zones, tot depenent si els camps tenien o no reg de suport, un instrument que pot minimitzar els efectes de la manca de pluges. En canvi, en zones de secà l'afectació és més accentuada. La baixada en producció per la sequera ha afectat tot l'Estat que, tot i no és especialment baixa, és inferior a l'any passat. Així, el preu, regulat per i l'oferta i demanda segons la producció general, serà similar a la campanya anterior o fins i tot pot remuntar a l'alça de manera lleugera. Segons Galceran, l'oli de la DOP Siurana s'està venent a la fira a un preu de 24 euros cinc litres i 11 euros dos litres. "A escala de cisterna pot variar el preu, però per al consumidor directe no tant", apunta.El repte: envasar el 100% d'oliEl repte de la DOP Siurana ara és que tot l'oli que produeixen surti envasat i certificat com a oli de gran qualitat. Ara, n'envasen al voltant de 70% però any rere any l'envasat va pujant i apropant-se a l'objectiu final: l'envasat total. Enguany, per exemple, que la producció és més baixa, segurament s'acabarà envasant tot. Per Galceran, la comercialització en envasat és tot un repte perquè "dóna valor afegit al producte" i permet que faci sortida als "màxims països possibles" perquè es conegui la DOP Siurana. "L'oli el compra sobretot la gent del territori però cada vegada més hi ha diversitat de països, bàsicament d'Europa, que n'importen", aclareix el president de la DOP Siurana.També per la baixa producció d'aquesta campanya, Galceran ha apuntat que enguany "potser hi haurà alguna cooperativa amb problemes per enllaçar campanya", és a dir que, força abans que hagi de començar la temporada vinent, ja no quedarà oli d'aquesta temporada.VendesDe les 37 entitats que hi ha dins la DOP Siurana, a la fira hi participen 19 cooperatives en diferents casetes de fusta, en una imatge renovada de l'esdeveniment, que s'escampen pel tram de les Teresianes de la Rambla Nova de Tarragona. Inaugurada divendres a la tarda, la fira ha rebut força afluència de visitants durant dissabte i els participants han afirmat que "la gent que s'apropa, ve a comprar". Amb tot, la pluja de diumenge al matí ha aigualit la fira, tot i que diversos visitants han visitat els estands, on es poden tastar diversos olis, sota el paraigua.Precisament, la fira s'està celebrant després d'haver-se ajornat per previsió de pluja la setmana passada. Galceran valora com un "encert" la decisió d'ajornar-la perquè "les vendes van bé quan el temps acompanya". A més, ha afirmat que quan es va començar a celebrar la fira era difícil vendre als estands però les vendes han anat augmentant progressivament any rere any. A més, aquest cap de setmana també s'ha instal·lat a la Rambla la fira de Nadal, una coincidència que fa augmentar els visitants.Activitats a la FiraPer animar la Fira de l'Oli, els organitzadors van programar per dissabte un esmorzar popular amb la degustació de l'oli nou verge extra DOP Siurana amb la compra d'un tiquet per 2,50 euros. Per diumenge, s'ha organitzat un vermut amb tapa DOP Siurana amb la degustació de vermut Montebrione i tapa elaborada amb oli DOP Siurana per Rosa Martí de Temps en Família amb tiquets de 3 euros. D'altra banda, s'han fet mini tallers pràctics de món de l'oli on s'ha ensenyat, per exemple, com fer conserva casolana amb olives, com fer sabonets a casa o com mantenir oliveres als jardins. Al marge d'aquestes activitats s'han fet dos tastos comentats d'olis a càrrec de professionals. Finalment, s'han fet tres sortejos de tres lots d'oli de 15 litres cadascun així com un concurs d'Instagram sota l'etiqueta #socsiurana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés