Publicado 24/03/2017 15:50

AMPLIACIÓ:JARC-COAG defensa la necessitat que el consumidor prioritzi el gust i olor de la fruita dolça a l'hora de comprar-la

L'organització agrària ha convocat amb aquest objectiu el Primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden

ACN

Lleida.-JARC-COAG ha organitzat el Primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden, avalat per l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Amb aquest certamen, l'organització agrària pretén aconseguir que els consumidors valorin més el sabor de la fruita i estiguin disposats, si cal, a pagar un mica més per un producte de major qualitat i amb un sabor "que recorda el de la fruita d'abans". Aquest divendres s'ha celebrat un tast a Lleida entre representants del sector, que han hagut d'avaluar les cinc pomes Golden finalistes del premi, triades prèviament per un panell d'experts integrat per representants de l'IRTA d'entre les 14 pomes presentades al concurs, de les quals 12 són catalanes i les dues restants, d'altres zones productes de l'Estat. Els resultats d'aquest tast es contrastaran amb els dels experts per tal de veure si coincideixen en la millor poma Golden. La guanyadora es donarà a conèixer el pròxim 6 d'abril en un acte a la Diputació de Lleida.

JARC-COAG vol que el consumidor prioritzi el sabor i olor de la fruita dolça quan l'hagi d'escollir en els lineals dels establiments comercials. Amb aquest objectiu, l'organització agrària ha organitzat, amb l'aval de l'IRTA, el Primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden, en el qual s'han inscrit fins a 14 pomes, 12 de les quals són catalanes i dues, d'altres zones de l'Estat, tot i que també hi podien participar pomes Golden de la resta de països comunitaris. Un panell d'experts, integrat per representants de l'IRTA, es va encarregar prèviament de seleccionar les cinc pomes Golden finalistes, de la mateixa manera que la guanyadora del concurs. Tot i això, aquest divendres JARC-COAG ha organitzat un tast entre representants del sector (productors, representants de l'administració i també periodistes especialitzats), els quals han hagut de degustar les cinc pomes finalistes per tal de poder determinar si la seva opinió acaba coincidint amb la dels experts. La poma Golden guanyadora del premi es donarà a conèixer el pròxim 6 d'abril en un acte que tindrà lloc a la Diputació de Lleida. El premi no compta amb dotació econòmica però sí aportarà un reconeixement públic al productor de la poma que resulti guanyadora.El cap sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha destacat que el premi "és un nova idea" ja que fins ara al país no s'havia fet un concurs de tast per escollir la millor poma Golden, de la mateixa manera que ja es fa amb l'oli o amb el vi. Segons ha exposat, l'objectiu d'aquesta iniciativa passa per afavorir que el consumidor tingui en compte, més enllà del color, la textura o la mida, entre altres aspectes, el gust de la fruita dolça, a l'hora de comprar-la. Un altre dels objectius del concurs és l'establiment d'uns paràmetres gustatius que facilitin al consumidor saber quin sabor tindrà aquella peça de fruita, com ara els graus de dolçor. De la mateixa manera que JARC-COAG, la investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l'IRTA, Gemma Echeverria, considera que cal anar cap a valorar més la qualitat i el sabor de la fruita. "Moltes de les queixes que fan els consumidors avui en dia és que la fruita no té el sabor ni el gust que tenia abans", cosa que segons la investigadora de l'IRTA respon "a les tecnologies que s'utilitzen de conservació i sobretot al fet que la fruita s'està recol·lectant una mica immadura per tal que sigui més fàcil de manipular-la i es conservi millor més temps". Segons Echeverria, això "implica una coloració més verda , una manca de gust i de sabor i inclús alguns cops una textura massa ferma" la qual, en el cas de la Golden, "no és una característica buscada pels consumidors". A partir de la convocatòria del premi, des de JARC-COAG aposten per buscar una sinèrgia de treball entre els productors i els consumidors que possibiliti, per una banda, que el consumidor demani als establiments comercials "una fruita amb gust" i, d'altra, permeti que el productor pugui veure valorada "a un preu digne" la seva fruita i poder combatre així els "baixos" preus que està rebent actualment, segons ha assenyalat Borda. A la vegada, des del sindicat també es busca incrementar el consum de fruita, tenint en compte la caiguda registrada en els darrers anys al conjunt d'Europa. Després de la bona acollida del Primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden, des de JARC–COAG ja pensen en la pròxima edició i no descarten poder organitzar certàmens similars de tast amb altres varietats de poma o bé amb altres fruites com ara préssecs i nectarines. El tast d'aquest divendres de les cinc pomes finalistes del premi s'ha dut a terme en el marc de la jornada sobre qualitat sensorial en fruita, organitzada per JARC-COAG i celebrada a Lleida. El centenar de participants han estat els encarregats de tastar les cinc pomes Golden finalistes. La jornada ha estat inaugurada per Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, institució que també dona suport al premi.JARC-COAC no creu que el Brexit perjudiqui a les exportacions de fruita dolça al Regne UnitAltrament, el responsable de la fruita dolça de JARC-COAG ha afirmat que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea "causa respecte" i pot acabar generant "tibantors", tot i mostrar-se convençut que no acabarà perjudicant a les exportacions de fruita dolça catalana o estatal, malgrat que s'acabin aplicant aranzels a l'entrada de productes comunitaris, ja que "els britànics seguiran menjant fruita", segons Borda. Cal tenir en compte, però, que l'entrada en vigor del veto rus va incrementar les exportacions de fruita de pinyol catalana cap al Regne Unit i actualment, l'exportació a aquell territori suposa entorn d'un 30% de la producció de préssecs i nectarines.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés