Actualizado 31/03/2017 11:11

AMPLIACIÓ:El centre de l'IRTA de la Ràpita ensenya els seus projectes per millorar l'aqüicultura i controlar el canvi climàtic

El centre compta amb una vintena d'investigadors i acaba d'estrenar una nova unitat de bioseguretat pionera per estudiar malalties i vacunes

ACN

Sant Carles de la Ràpita.-Per celebrar el dia internacional de l'aqüicultura, el centre de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) ha obert portes, aquest dimecres, al públic. Els investigadors han mostrat com treballen en el control i millora de la producció aqüícola i com controlen els efectes del canvi climàtic al delta de l'Ebre. Com ha detallat Cristòbal Aguilera, gestor d'innovació en l'àmbit aqüícola de l'IRTA, hi ha en marxa 24 recerques sobre cultius experimentals, reproducció, qualitat larvària o engreix de peixos, crustacis i bivalves, entre altres. A més, el centre controla la qualitat de les aigües de les badies i la costa catalana on es produeix el marisc i el peix per garantir la seguretat dels productes que arriben als consumidors. L'IRTA de la Ràpita ha estrenat aquest any una nova i pionera estació de bioseguretat on s'estudien les bactèries de malalties infecciones i les vacunes. Els visitants han pogut veure també els laboratoris d’histologia, microbiologia, bioquímica i biologia molecular on hi treballen una vintena d'investigadors que també hi controlen els efectes del canvi climàtic.

En l'àmbit aqüícola, el centre de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita té una línia de treball sobre la qualitat de l'aigua i una segona sobre la producció dels peixos, els crustacis i els bivalves. Com ha explicat Ricard Cardó, cap dels serveis tècnics de l'IRTA, les investigacions passen, a grans trets pels cultius experimentals, noves espècies, patologies. De fet, el centre va inaugurar a principis d'aquest 2016 una nova instal·lació singular de bioseguretat per a l'estudi de patògens i la validació de vacunes. Segons Cristòbal Aguilera, es tracta d'un edifici gairebé únic a Europa, per les seves dimensions i condicions de seguretat. Allí s'hi moltes proves amb patògens, les bactèries que produeixen malalties infeccioses, s'avaluen els efectes d eles malalties, la prevenció i les vacunes. "La nau ens ha permès posicionar-nos a un nivell molt competitiu", ha destacat Aguilera. "Els empreses ens contracten per fer recerca sobre com els productes de la ramaderia convencional es poden aplicar a l'aqüicultura per millorar la producció i incrementar la sostenibilitat", ha detallat l'investigador. La particularitat de la nova nau és el control "molt estricte" de la gestió de l'aigua amb uns "sistemes de depuració molt espectaculars" que permeten fer infeccions experimentals i veure com determinades malalties afecten els peixos i curar-los, garantint i impedint que res vagi a l'entorn ni res de l'entorn afecti aquest hàbitat on es treballa. "Aquí podem imitar totes condicions de cultius i veure com podem millorar-les mitjançant, per exemple, el control dels patògens, provant l'efecte de diverses vacunes que s'assagen o amb nous registres vacunals", ha explicat Aguilera. Pel que fa al control de la qualitat de l'aigua i el marisc que es produeix a les badies i a la costa catalana i valenciana, el centre de l'IRTA fa un seguiment exhaustiu del medi marí i extreu setmanalment mostres d'aigua i crustacis. "Si es detecta alguna alteració perillosa es dóna la senyal d'alarma perquè es tanquin les badies i no s'extregui res i no arribi al consumidor", ha relatat Carbó. Que els tancament siguin menys freqüents que anys enrere, el tècnic ho ha atribuït a la millora de la gestió de la producció per parts dels aqüicultors que reben molta informació i suport del centre de recerca per entendre com funcionen les toxines que afectes els bivalves i crustacis i tenir una predicció dels problemes que podem aparèixer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés