Publicado 14/12/2016 15:34

AMPLIACIÓ:Arriben als mercats i restaurants els primers exemplars de Gall del Penedès etiquetats amb el certificat IGP

Els criadors i venedors en destaquen el mètode de criança lenta i la singularitat del gust

ACN

Vilanova i la Geltrú.-Els primers exemplars de Gall del Penedès etiquetats amb el certificat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) s’han començat a distribuir a mercats i restaurants aquest dimecres al matí. Una gran etiqueta verda en forma de pàmpol identifica els pollastres que han rebut el vistiplau europeu com a producte autòcton de qualitat. La presidenta del Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès, Maria Antonia Udina, ha assegurat a l’ACN que els criadors estan “molt contents, cansats i esperançats”, després d’onze anys de treball fins arribar a distribuir els pollastres amb aquest segell. Tant criadors com venedors destaquen que el gall penedesenc es diferencia de la resta pel mètode de criança lenta i per la singularitat del gust.

Udina ha definit la data d’avui com una jornada “de gala” ja que, amb la distribució dels primers exemplars de Gall del Penedès identificats amb la IGP culmina el camí que els criadors de raça penedesenca van iniciar fa més d’onze anys. Després d’un llarg camí de reivindicacions per fer valdre el producte, l’any 2014 la Generalitat ja va donar llum verda a la tramitació de la certificació europea, però no ha estat fins aquest 2016 que s’ha obtingut oficialment la IGP. Es dóna el cas que la posada a la venda dels primers pollastres amb les etiquetes de qualitat coincideix amb la setmana en què Vilafranca del Penedès celebra la Fira del Gall. “Diuen que plourà, però nosaltres ni ho notarem perquè la il•lusió la vivim i notem igual”, ha assegurat la presidenta del Consell Regulador.Als mercats s’ha rebut amb satisfacció l’arribada dels primers exemplars etiquetats. Marta Maspons, responsable d’una parada del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, ha destacat a l’ACN la “proximitat” del producte, assegurant que cada any hi ha un gruix de clients fixes que en compren i el recomanen, fet que genera nous adeptes. Al mateix temps, Maspons ha destacat que el Gall del Penedès és “molt tendre i gustós”, i ha senyalat que l’èxit també rau en que es tracta d’un pollastre de poc més de dos quilos “molt fàcil de coure i cuinar”.L’alimentació, el creixement i l’aspecte marquen la diferènciaL’etiqueta ‘Gall del Penedès’ abraça una zona de producció de 73 municipis de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia i una part de l’Alt Camp. Actualment hi ha cinc granges que preserven la cria d’aquesta raça, que es caracteritza per menjar pinso especial, barrejat amb un 5% de gra de raïm. Alhora, són animals criats en granges a l’aire lliure, on disposen d’un mínim de dos metres quadrats per exemplar, i l’espai es neteja a fons amb un buit sanitari periòdicament, de manera que estan més “immunitzats” davant de les infeccions, ha recordat Maria Antonia Udina. També són aus singulars en el seu aspecte, ja que tenen una marca natural a la cresta que en facilita la identificació. Finalment, en referència al temps de criança, el Gall del Penedès es distingeix de la resta en la durada del seu creixement: mentre que un gall de granja industrial té una vida màxima d’entre 32 i 40 dies, les polles de la raça penedesenca han viscut 16 setmanes i els galls negres, 22.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés