Publicado 10/12/2016 14:55

AMPLIACIÓ:Arriba al mercat la primera producció de licor de Vi de Nous de la Cooperativa Tres Cadires d'Arbeca

ACN

Arbeca.-La primera producció de licor de Vi de Nous de la Cooperativa Tres Cadires d'Arbeca (Garrigues) ja ha arribat al mercat. Es tracta d'un projecte impulsat per tres joves que han recuperat la recepta tradicional d'aquest licor català per evitar que es perdi i són els primers a comercialitzar-lo. La primera fase del procés va començar per Sant Joan amb la barreja del vi negre i les nous verdes trencades. Va ser després d'una proposta de micromecenatge que en tant sols 11 dies va reunir més de 8.000 euros en donacions i va aconseguir implicar unes 300 persones. Després d'uns mesos de maceració i repòs, ara ja es poden comprar i degustar les 1.400 ampolles de la primera producció. Durant el primer any es vol arribar a una producció de 4.000 litres i 5.600 ampolles.

El vi de nous és un licor suau de 20 graus. Les ampolles són de 70 centilitres i es venen a un preu de 12 euros. La comercialització ha començat en fires de productes de proximitat i amb la venda directa per Internet. Alguns restaurants d'Arbeca també l'han incorporat ja a la seva carta. A partir d'ara la feina forta serà la d'expandir la xarxa de distribució a tot el país, sobretot a través d'agrobotigues, comerços especialitzats en licors, ateneus i cooperatives de consum. La restauració també és un sector on volen guanyar presència, començant per les comarques més properes. "Vam començar a la Fira de Santa Caterina d'Arbeca, on només el primer dia vam vendre un centenar d'ampolles, i també va ser un èxit a la fira de l'oli de Belianes. La gent que tasta el licor li agrada, estem rebent molt feed-back positiu", explica un dels socis, Andreu Culleré. En el procés de recerca de punts de venda físics prioritzaran "locals que apostin pels productes de proximitat i que segueixin la filosofia de la cooperativa, que tinguin un punt de tradicional, un punt de territori o un punt de cooperativisme". Un altre dels socis, Quim Pérez, ha afegit que es volen buscar els canals de comercialització que siguin el més directes possible amb el consumidor. "No podem oferir uns grans marges perquè aquest és un producte artesanal, amb uns valors i una proximitat de la matèria primera que no permet fer grans volums, aleshores entenem que hem de buscar els canals més directes possible", argumenta. A través del correu videnous@gmail.com es poden fer comandes. Per Nadal ofereixen packs de sis ampolles o tres ampolles i tres quilos de nous del seu proveïdor amb enviament gratuït a domicili. Durant el primer any la cooperativa vol arribar a elaborar 4.000 litres de Vi de Nous, que s'aniran fent de forma progressiva. De fet, en un any es poden fer quatre produccions en processos de tres mesos. Cada producció és de 1.000 litres que es converteixen en 1.400 ampolles. La que ara es ven és la primera que va es començar a preparar per Sant Joan i, mentrestant, ja s'està treballant en l'embotellament de la segona tongada. El procés del producte es basa en la maceració de les nous verdes en vi negre de Maldà (Urgell). A aquest vi macerat se li afegeix sucre i aiguardent (esperit de vi) i tot junt es deixa reposar.Origen del projecteEl vi de nous és un licor que s'ha fet de forma tradicional a moltes zones rurals d'arreu del país i que fins ara no s'ha comercialitzat sota cap marca. La recepta de la cooperativa Tres Cadires és de la padrina de l'Andreu Culleré, originari de Belianes. L'ha après del seu pare, qui cada Sant Joan n'ha elaborat de forma casolana durant molts anys. Tot i això, fa uns mesos han descobert que qui va exportar la recepta va ser el germà del padrí de l'Andreu, que té un celler particular a Valls on guarda vi de nous de finals del segle XIX.Després de compartir el licor amb amics i coneguts i comprovar l'interès que generava, l'Andreu va decidir impulsar el projecte de la producció juntament amb l'Anna Maria Capdevila i el Quim Pérez. Ara es mostra molt satisfet perquè explica que han aconseguit millorar els resultats de la recepta original, segons asseguren les persones que van participar en els tastos que van fer abans de començar la producció. La millora l'atribueixen al fet de poder disposar d'un obrador amb més recursos i una temperatura constant que a les cases no tenien.A més de vendre el vi de nous, els tres joves estan fent una tasca d'investigació sobre quin és el seu origen i les diferents varietats que s'han anat fent al llarg de la història. A la pàgina web expliquen que el seu origen és desconegut però se'n troben referències a diferents punts del territori català, sempre com a licor tradicional del qual la recepta s'hereta de generació en generació. La seva composició fa pensar que prové d'un territori on hi predominava la vinya i a la vegada hi havia suficient aigua per regar els noguers; ja que el vi i les nous verdes en són els seus dos ingredients principals.Amb la producció volen afegir tota la informació que van recopilant per tal que hi hagi un 'relleu generacional' que s'ha vist frenat amb la mort de la gent que el feia de forma casolana. Tot plegat, perquè consideren que és un 'producte que té un valor, que és molt bo i és part de la nostra tradició'. En aquest sentit, apunten que s'han vist amb ganes de recuperar-lo i explicar-ne el seu origen perquè 'tingui el seu lloc en la cultura catalana'.Una altra particularitat del Vi de Nous de Tres Cadires és que s'elabora en un obrador reformat a través de materials i tècniques de bioconstrucció. És a dir, amb palets de fusta, terra, arena, calç, palla i aigua. La terra s'havia extret prèviament per rebaixar el nivell del local, per tant, s'ha pogut reutilitzar per a la mateixa obra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés