Actualitzat 22/12/2016 21:20

El Zoo de Barcelona deixarà de tenir dofinari abans de 2019

 Delfines Del Zoo De Barcelona
ZOO DE BARCELONA

Quatre dofins segueixen en el Zoo i altres dos estan a l'Oceanogràfic de València

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El Zoo de Barcelona deixarà de tenir dofinari abans de 2019 perquè, per mantenir-lo, hauria de renovar les seves instal·lacions, alguna cosa que descarta el Govern d'Ada Colau, que té el suport també d'ERC i la CUP i que presentarà a la resta de grups municipals aquesta proposta a una reunió d'aquest dijous.

Els quatre dofins que actualment segueixen en el Zoo --dos estan per conveni a l'Oceanogràfic de València-- es traslladaran a altres centres, ha explicat la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, al costat del regidor de Paisatge Urbà, el socialista Daniel Mòdol; el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno; el portaveu d 'ERC, Jordi Coronas, i la líder municipal de la CUP, Maria José Lecha.

L'Associació Europea de Mamífers Aquàtics ha advertit a l'Ajuntament fa dos anys que no podria tenir als dofins en l'actual instal·lació perquè no complia amb les condicions, pel que devia adequar-la abans de començar 2019, alguna cosa per al que l'anterior Govern municipal de CiU va dissenyar un projecte amb un cost d'uns 10 milions per ubicar la zona de dofins a la plaça de la Dama del Paraigua.

Sanz ha destacat que construir aquesta nova instal·lació no s'adequa amb el model de Zoo que defensen per al futur --més centrat en la conservació i en espècies autòctones o amenaçades--, pel que faran aquesta proposta a una reunió del grup de treball sobre el futur de l'equipament de la tarda d'aquest dijous, que ha estat creat el març amb experts, entitats animalistes, tècnics del Zoo, membres del seu comitè d'empresa i veïns, a més de la resta de grups municipals.

"El que es presenta és una proposta a nivell polític perquè s'acabi de validar en el grup de treball", ha dit Sanz, que ha explicat que el Govern municipal de BComú i PSC té el suport d'ERC i la CUP per traslladar als dofins --espècie present en el Zoo des de fa més de quatre dècades-- i suprimir aquesta instal·lació.

Sanz ha detallat que no hi havia una partida reservada per a aquests 10 milions previstos per a la nova instal·lació, però que "els recursos que es podrien haver destinat a això es dedicaran a fer possible la transició cap a un millor Zoo per a la ciutat", i que estan estudiant què ubicar a l'espai que quedi lliure després de suprimir el dofinari.

Els quatre dofins --tres dels quals van néixer en captivitat i un és d'origen caribeny, la més gran, de 35 anys-- es traslladaran al costat dels altres dos cedits com més aviat millor a centres que garanteixin el seu benestar perquè "tenen problemes i estan patint una sèrie de malalties", i Ximeno ha explicat que estudien sis possibilitats de destí que no necessàriament s'ubiquen a l'àmbit mediterrani.

ZOO DEL SEGLE XXI

Sanz ha destacat que volen avançar cap a un model que promogui la conservació, la investigació i que s'especialitzi en fauna autòctona i amenaçada, treballant també el seu projecte educatiu i en la divulgació de les tasques del Zoo, equipament que "molts barcelonins estimen" i sobre el qual ha destacat la importància dels seus treballadors, als quals ha agraït el seu compromís.

"Cal deixar enrere aquests objectius de tenir un pla de col·lecció que semblava més un pla per tenir quantes més espècies millor, perquè no es tracta de quantitat, sinó de qualitat", segons Sanz, qui ha avançat que experts estudien si alguna una altra espècie està en condicions similars i requereixen una actuació d'urgència per raons científiques.

MÒDOL, CORONES I LECHA

El regidor del PSC --grup que va proposar la creació d'aquest espai de treball sobre el Zoo-- ha subratllat que l'equipament ha de tenir la mateixa qualitat que es demanda a la resta d'espais públics de la ciutat, i que per avançar cap a aquest nou model, s'han de prendre "decisions que sentimentalment poden costar una mica", referint-se al dofinari, que creu que forma part de la memòria de la infància de molts barcelonins, que podran generar noves experiències amb aquest futur model, segons ell.

El portaveu republicà ha sostingut que aquest procés "no és només una oportunitat per a reimpulsar el Zoo, sinó per tornar a fer d'ell un referent" i per marcar tendència en la transformació de zoològics a tot el món, i ha recordat que ERC promou que Barcelona es declari ciutat lliure de cetacis en captivitat, per al que estan treballant a aconseguir la majoria necessària.

Lecha (CUP) ha destacat que aquest és un pas cap endavant, però ha demanat treballar en el benestar d'altres animals --ha citat als óssos, els felins, elefants i girafes, entre d'altres--, per al que ha demanat fer les inversions necessàries, i ha defensat: "Aquest canvi ha de ser radical. No ho veiem amb nostàlgia, sinó amb satisfacció".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés