Actualitzat 31/03/2017 01:56

La UB i Barcelona col·laboren perquè 15 joves sirians cursin estudis per anar a la universitat

Són 11 homes i quatre dones d'entre 18 i 24 anys i tots són sirians excepte un afganès

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicerectora de la Universitat de Barcelona (UB), Carme Panchón, han signat aquest divendres un conveni de col·laboració per impulsar el curs d'accés a la universitat promogut per la UB per a 15 estudiants d'entre 18 i 24 anys procedents de zones de conflicte, principalment de Síria.

Es tracta d'una prova pilot pionera a Espanya, el cost de la qual serà sufragat en un 31,3% per l'Ajuntament --amb una aportació d'uns 74.700 euros--, mentre que la resta, uns 200.000 euros, aniran a càrrec de la UB i de programes europeus amb els quals col·labora la universitat i la seva Fundació Solidaritat UB.

El curs, de caràcter oficial, té com a objectiu facilitar el trànsit de l'ensenyament Secundari a la universitat dels 15 estudiants, que han estat seleccionats a través d'ONG que treballen a la zona, i que comptaran també amb manutenció i allotjament, ha explicat Panchón, en un acte al qual també ha assistit l'exrector Dídac Ramírez.

Inclourà un aprenentatge intensiu del català i el castellà, un anivellament de coneixements amb el Batxillerat que s'imparteix a Catalunya i una formació en drets humans i resolució de conflictes, amb l'objectiu que els permeti accedir a graus el pròxim curs, han explicat després que Colau hagi conegut a diversos dels joves.

Els 15 estudiants són 11 homes i quatre dones --els homes podien estar en risc de ser reclutats--, i tots provenen de diverses regions de Síria, excepte un afganès, i tenien dificultats que gairebé impossibilitaven que continuessin els seus estudis als països d'origen i també iniciar-los a l'estranger per no poder convalidar la formació.

"L'objectiu és obrir l'entrada a joves en edat d'estudi a través de visats d'estudiant", ha explicat Colau, que ha ressaltat que el programa pretén que els estudiants puguin seguir amb els seus projectes de vida i també estendre ponts de cooperació davant dels conflictes que els han obligat a fugir, en les seves paraules.

"Si cadascun en el seu àmbit no es rendeix, estic convençuda que podem canviar les coses i aconseguir que Europa torni a ser un territori de pau i democràcia que compleixi amb els seus compromisos amb el refugi", ha dit Colau, després del que Panchón ha sostingut sobre el cost del programa que no hi ha cap valor per mesurar el dolor que han experimentat aquests joves.

ANAR "MÉS ENLLÀ"

El curs, de 300 hores, es farà en diverses facultats i ha començat a l'octubre --s'allargarà fins al juny del 2017--, en un programa sobre el qual Panchón ha dit que tenen la intenció "que es vagi allargant en la mesura que les persones han de poder seguir estudiant i fent efectiu el seu propi procés vital".

Panchón ha destacat que estan "intentant anar un poc més enllà a l'àmbit universitari", ja que existeix una massa crítica de professorat i investigadors en zones de conflicte que s'han quedat sense possibilitats de continuar amb les seves carreres professionals.

Ha ressaltat que han tardat un any a aconseguir que els estudiants arribessin a la ciutat, i ha avançat que pròximament mantindran una reunió amb altres universitats en les quals proposaran impulsar accions conjuntament, després del que ha explicat que també estan promovent projectes d'atenció a refugiats la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Camilo José Cela.

CIUTAT REFUGI

El programa 'Barcelona, Ciutat Refugi' ha complert un any de funcionament a l'octubre, durant el que el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigranets i Refugiats (Saier) va atendre 1.890 persones refugiats, fet que suposa un increment del 51% respecte al mateix període del 2015 i sis vegades més que el 2012.

L'Ajuntament que ha incrementat el pressupost per a aquest servei fins a 1,8 milions --amb 600.000 euros més el 2015 i altres 100.000 més aquest any-- i que ha posat en marxa un programa propi d'allotjament i atenció per als refugiats que no la reben de l'Estat o sense recursos suficients, que va començar amb 27 places, totes elles ocupades a començament de setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés