Actualitzat 26/04/2016 17:29

La Terra és més verda avui que fa 33 anys

Cambio de superficie verde en porcentaje entre 1982-2015
CREAF

   MADRID, 26 Abr. (EUROPA PRESS)

La Terra té ara més superfície verda que fa tres dècades, segons un estudi internacional amb participació d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

   El treball, publicat a 'Nature Climate Change', apunta que la quantitat de biomassa verda ha augmentat de manera significativa al 40% de les regions del planeta des del 1982 fins al 2015, mentre que només en un 4% s'ha apreciat una pèrdua significativa de vegetació.

   "Amb aquest estudi, hem pogut atribuir l'enverdiment del planeta a l'augment dels nivells de CO2 atmosfèrics provocat pel consum de combustibles fòssils", segons ha assegurat l'investigador del CSIC, Josep Peñuelas. Amb més CO2, les plantes han pogut generar més fulles capturant-lo de l'atmosfera, durant la fotosíntesi. Gràcies a això, l'increment de la concentració d'aquest gas d'efecte hivernacle s'ha vist frenat.

   Aquest gran augment de verdor "pot tenir la capacitat de canviar els cicles de l'aigua i del carboni a nivell global", segons ha apuntat Peñuelas. Altres estudis ja havien detectat abans que les plantes eren capaces d'emmagatzemar cada vegada més carboni des del 1980, fet que concorda totalment amb la idea d'enverdiment ('greening') planetari que defensa aquest estudi.

LES EMISSIONS DE CO2 SEGUEIXEN SENT UN PROBLEMA

   Tanmateix, això no significa que l'augment de CO2 atmosfèric sigui positiu per al clima. Tot i aquesta quantitat més alta de fulles, "el canvi climàtic, l'augment de la temperatura global, l'increment del nivell del mar, el desglaç o les tempestes tropicals cada vegada més potents són un fet", ha asseverat el científic.

   A més, ha afegit que "l'efecte fertilitzant del diòxid de carboni cada vegada és més baix a mesura que les plantes s'aclimaten a aquest augment o troben a faltar altres recursos necessaris per créixer, com l'aigua o els nutrients, sobretot el fòsfor", informa el CSIC en un comunicat.

   Aquesta fertilització que exerceix el CO2 és el principal motiu (en un 70%) perquè la Terra s'està 'enverdint'. L'estudi, a més, identifica altres raons que, segons han indicat els experts, caldrà seguir per veure com evoluciona la vegetació planetària: el canvi climàtic (un 8%), el nitrogen atmosfèric (9%) i els canvis d'usos del terra (4%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés