Actualitzat 08/04/2016 16:55

Síndrome metabòlica, com sé si la pateixo?

Hombre, obeso, gordo, sobre peso, cintura, obesidad
CREATAS IMAGES

   MADRID, 8 d'abril (EDIZIONES)

La síndrome metabòlica és una entitat clínica que agrupa les alteracions metabòliques petites que aïllades en una persona no són d'extrema gravetat però que combinades (tres o més) constitueixen un problema seriós de salut.

   Segons explica a Infosalus el doctor José Luis Miranda, cap de grup del centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn), aquesta gravetat que es confereix en termes clínics a la síndrome metabòlica es deu en gran mesura que és capaç d'augmentar 10 vegades més el risc de desenvolupar diabetis i 3,5 vegades més el risc de mort per causa cardiovascular.

   Es tracta d'una malaltia poligènica amb una varietat de gens implicats en múltiples vies com les de lipogènesi, les lipídiques o de producció d'insulina, gens que realitzen petites contribucions i que augmenten el risc global, comenta el doctor, catedràtic de Medicina Interna i especialista de l'Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova.

   Els criteris d'inclusió en la síndrome metabòlica són una glucosa per sobre de 100 mg/dl en dejú, triglicèrids de més de 150 mg/dl, colesterol HDL baix (menys de 40 mg/dl en homes i de 50 mg/dl en dones); pressió arterial elevada (sistòlica igual o superior a 130 mmHg o diastòlica igual o superior a 85 mmHg), i un perímetre de cintura a causa d'un cúmul de greix igual o superior a 94 centímetres en els homes i igual o superior a 88 centímetres en dones.

   El doctor Miranda assenyala que el tractament de primera línia es basa en la modificació dels hàbits de vida incloent l'exercici físic i la pèrdua de pes i un model d'alimentació basat en la dieta mediterrània, que impliqui una important reducció en els carbohidrats simples procedents de sucres i derivats, entre altres. El futur és en la nutrició personalitzada que té com a base la dieta mediterrània i en determinats casos es necessita donar prioritat a uns aliments i reduir altres.

IDENTIFICAR UNA SÍNDROME MASSA ESTESA

   El que fins ara la investigació ha demostrat és que intervenen factors genètics que eleven el risc de patir síndrome metabòlica i que l'alimentació pot modular aquest risc en subgrups poblacionals amb determinades característiques fenotípiques i genètiques entre les quals cal exercir una major càrrega de prevenció i identificació per reduir el risc.

   Fins a un 30% de la població està afectada per la síndrome metabòlica, que s'ha convertit ja en el pas previ a la diabetis, fet que abans es coneixia com a prediabetes, ja que qui té prediabetis sol presentar també altres alteracions metabòliques.

   "La cosa més important en aquest moment és identificar els pacients i posar-los en mans d'especialistes que els indiquin la modificació d'hàbits de vida necessaris i seguir investigant a l'àmbit de la genètica per identificar quines persones són més susceptibles genèticament, ja que en aquestes persones caldrà modular l'alimentació i buscar un model de nutrició personalitzada", conclou Miranda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés