Actualitzat 30/03/2017 05:28

La síndica de Barcelona demana que vigilants de l'àrea verda i blava siguin agents de l'autoritat

El 2014 el 41% de la plantilla va notificar agressions

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona que els treballadors que vigilen l'àrea verda i blava d'aparcament de la ciutat haurien de ser considerats agents de l'autoritat per protegir-los contra les agressions que pateixen, ha informat en un comunicat.

En una resolució, Vilà ha reclamat al consistori que elabori un informe jurídic per valorar aquesta recomanació i la possibilitat d'incorporar aquest reconeixement en la Carta Municipal, ja que, segons la seva opinió, aquest cos hauria de ser titular de "la protecció penal especial en exercici de les seves funcions públiques", com és el cas de la seguretat privada en el Metro i el personal interventor de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Ha explicat que aquesta recomanació ha sorgit d'una queixa presentada el febrer del 2014 per CCOO de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), l'empresa a la qual pertanyen aquests treballadors, per les agressions, insults i amenaces que pateixen en el seu lloc de treball.

Segons un informe tècnic encarregat per BSM el 2015, el nombre d'agressions notificades, entre verbals i físiques, entre els anys 2009 i 2014 a aquest col·lectiu han estat: 159 (2009); 104 (2010); 98 (2011); 85 (2012); 126 (2013), i 134 (2014), el que es tradueix que en aquest últim any el 41% de la plantilla va notificar agressions --entre 2009 i 2014 la plantilla oscil·lo entre els 329 i 346 treballadors--.

La Síndica ha recordat que perquè un treballador sigui considerat agent de l'autoritat ha de complir dos requisits: que participi a l'exercici de funcions públiques i que sigui personal funcionarial per disposició legal, elecció o nomenament d'autoritat, i seria aquest últim el que impedeix a aquest col·lectiu beneficiar-se de la protecció especifica.

En aquest sentit, Vilà ha subratllat que "reiterada jurisprudència" manté que el concepte de funcionari públic contingut pel Codi Penal és més ampli que el que es deriva del dret administratiu, i que una via per obtenir aquesta condició seria pel reconeixement a través d'una llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés