Actualitzat 09/03/2016 13:40

La Síndica de Barcelona demana prioritzar les beques menjador extraordinàries

 Maria Assumpció Vilà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 març (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha proposat aquest dimecres prioritzar les beques menjador extraordinàries --que cobreixen íntegrament el cost dels àpats que es realitzen al menjador escolar-- per sobre de les ordinàries --que en cobreixen una part--.

Vilà ha recomanat al Comissionat d'Educació i Universitats de l'Ajuntament que consideri la seva aplicació per donar resposta a les situacions de necessitat.

Després de rebre una queixa de la Fapac i diverses ampas en el marc de la campanya 'SOS beques menjador', Vilà ha defensat en un comunicat que l'Ajuntament ha de preveure una partida oberta de pressupost per poder incorporar al sistema de beques els casos en els quals pugui generar-se aquesta necessitat.

Ha destacat que el 14,2% dels menors entre 3 i 16 anys de Barcelona --uns 26.571-- es troben en una situació de carència material severa, mentre que les ajudes extraordinàries en aquest curs s'han situat en 12.077, i ha criticat que un 20% de les sol·licituds de beques menjador es deneguen per no complir els requisits de les convocatòries.

INCREMENT DE LES AJUDES

En l'informe, la Síndica reconeix l'"important esforç portat a terme per l'Ajuntament des del passat mandat i el començament de l'actual" per incrementar les quantitats destinades a les ajudes de beques menjador --amb augments de fins al 30% i del 51% en les ajudes extraordinàries--, però considera que és insuficient.

Vilà ha insistit que, segons les dades del desembre, en aquest curs s'han concedit 22.464 ajudes individuals de menjador, 12.077 de les quals són extraordinàries, per la qual cosa "la distància a recórrer entre els presumibles 26.571 nens en situació de carència material severa i els 12.077 que han rebut l'ajuda extraordinària encara és molt significativa".

També ha recomanat que els alumnes de secundària segueixin tenint accés a les ajudes individuals de menjador sense la necessitat d'haver-se de desplaçar a altres centres educatius, i planteja també que s'estudiïn mesures correctores per minimitzar l'impacte del període de tramitació d'ajudes, especialment als centres de barris amb índexs de necessitat més elevats.

La Síndica --actualment en funcions i que opta a la reelecció-- ha detallat que algunes de les zones amb més famílies en situació de vulnerabilitat són el districte de Ciutat Vella, la franja del Besòs i alguns barris de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Horta-Guinardó, territoris en els quals demana definir les mesures que s'han de posar en marxa per respondre a les necessitats.

SISTEMA DE CÀLCUL

Ha assenyalat que els principals motius pels quals es deneguen les sol·licituds d'ajudes o directament no es presenten passen perquè no es compleix l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) --fixat en 7.967 euros anuals per persona-- i la declaració de la renda, uns elements que considera que poden excloure persones en situació de necessitat.

Així, aposta per modificar el sistema de càlcul per a la concessió de les ajudes per aconseguir un reconeixement real de les situacions en les quals calen, tenint en compte les condicions incloses en l'índex aplicat a Europa sobre el Risc de Pobresa i Exclusió (Arope, per les seves sigles en anglès), com disposar d'uns ingressos inferiors al 60% de la renda mitjana disponible i una carència material severa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés