Actualitzat 19/04/2017 19:13

Sector sociosanitari i operadors demanen tenir veu al debat del model funerari de Barcelona

Cementiri de les Corts
Europa Press

Signen un manifest per defensar un servei de qualitat basat en la col·laboració

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

Més de 120 signatures procedents d'empreses, professionals del sector sociosanitari i assistencial i operadors funeraris han subscrit un manifest en el qual demanen a l'Ajuntament de Barcelona que obri un procés participatiu sobre el servei funerari, després que hagi aprovat una iniciativa destinada a crear una nova funerària pública, així com la venda del 15% de la seva participació en Serveis Funeraris.

Segons ha informat Mémora aquest dimecres, des que l'Ajuntament va anunciar el novembre la seva intenció de crear una funerària pública, la companyia ha rebut "desenes" de signatures de suport des del sector sociosanitari sol·licitant buscar una solució participativa i de diàleg per definir el nou model funerari.

Ha assegurat que el model funerari de Barcelona és un referent europeu que s'ha construït sobre la base de la col·laboració amb el sector social i sanitari, i lamenta que aquests actors socials, empresarials i sindicals "no han estat escoltats per a la definició d'un nou model".

Ha afegit que Barcelona compta amb una empresa públic-privada, Serveis Funeraris de Barcelona, amb més de 100 anys d'antiguitat i participada per l'Ajuntament, tant en el seu accionariat com en el seu consell d'administració, la qual cosa, segons Mémora, permet al consistori decidir sobre les tarifes anuals i quantes mesures afecten el servei prestat.

També ha recordat que el servei de Cementiris es gestiona en règim de monopoli per part de l'Ajuntament, "que obté anualment importants beneficis sense que hagi rebaixat les taxes d'aquest servei en més de 30 anys".

Mémora ha agregat que el 75% dels ciutadans disposa d'un segur de decés i que gairebé el 5% són atesos sense cost pels operadors quan es tracta de famílies sense recursos, per la qual cosa conclou que la iniciativa municipal afectarà només un 20% de les famílies que tenen previst accedir al servei de forma privada.

PER UN SERVEI ÈTIC I DE QUALITAT

En el manifest, els signants defensen que el model d'atenció al final de la vida "no pot ni ha de limitar-se a un debat estrictament econòmic ni de gestió pública o privada", i asseguren que els professionals dels sectors social, sanitari, assistencial i funerari de Barcelona han construït uns serveis de qualitat basats en la col·laboració.

Demanen que qualsevol procés de millora i evolució del model funerari tingui en compte la dimensió social, sanitària i assistencial i tingui en compte els sectors implicats "en un debat serè que no posi en risc l'aconseguit".

Proposen que les administracions incloguin en el debat fórmules per promoure solucions per a les famílies que afavoreixin l'oferta ètica i responsable en matèria d'atenció i d'accés, "basada en criteris d'eficiència i informació transparent i allunyada de motivacions ideològiques".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés