Publicat 12/04/2016 22:30

Romeva aborda l'"estigma" humà en una novel·la ambientada en la guerra de Bòsnia

El músico y diputado de JxSí Lluís Llach; el diputado de JxSí y escritor Raül Ro
EUROPA PRESS

El conseller presenta la seva tercera novel·la, 'Pont de cendra'

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat aquest dimarts la seva novel·la 'Pont de cendra' (Ara Llibres), que reflexiona sobre "l'estigma, l'etiquetatge i la simplificació" dels comportaments humans a partir de la guerra de Bòsnia.

Romeva ha presentat la seva tercera novel·la a Barcelona acompanyat pel cantautor i diputat de JxSí al Parlament Lluís Llach, l'escriptora Blanca Busquets i l'editora Izaskun Arretxe, que ha animat al polític a passar de l'assaig a la ficció.

"Alguna cosa que sempre m'ha sulfurat és l'etiquetatge, la simplificació dels comportaments humans, com si les persones fóssim éssers monoideològics, monotemàtics i monosexuals", ha criticat Romeva, que va estar a Bòsnia durant el conflicte bèl·lic.

NEGOCIACIÓ JXSÍ-CUP

Lluís Llach ha dit que Romeva té "un cap modern amb una visió molt moderna de la vida i de l'ésser humà", i ha recordat que Romeva li va deixar llegir el llibre durant la negociació postelectoral JxSí-CUP.

Romeva ha vinculat precisament el tema de la novel·la a la negociació JxSí-CUP, que es va viure molta pressió a causa que havia "moltes sensibilitats diferents, molt bel·ligerants; moltes, marcades per estereotips a causa dels prejudicis".

"Ens va tocar el treball de bastir ponts entre sensibilitats diverses. Ens va tocar fer el paper que tota societat ha de fer per progressar", ha explicat el polític, que ha recordat que el pont de Mostar (Bòsnia) que ha estat objectiu militar precisament perquè unia realitats que tenien molts nexes.

"Moltes vegades creiem que estem més protegits en la trinxera, pensant que amb els nostres sempre estarem segurs. Arriba un moment en què sempre, per sobreviure, cal sortir de la trinxera i anar a trobar la trinxera veïna", ha afegit.

DE L'ASSAIG A LA FICCIÓ

Romeva, que es considera aprenent d'escriptor, ha relatat que considera la ficció una forma de comunicar-se, després de recordar que ha començat escrivint assaig: "L'assaig té un problema: t'has de regir per elements verídics, comprovables i absolutament certs".

En canvi, la ficció permet crear un món propi, tot i que admet que al principi canviar la realitat per la ficció li va costar perquè se sentia malament: li semblava "trair un fet".

PROTAGONISTES FEMENINES

Blanca Busquets, que ha qualificat la novel·la de "delicadament literària", ha alabat la sensibilitat de Romeva per saber escriure com una dona, ja que la protagonista és femenina, fet que en les seves altres novel·les.

Segons Romeva, va elegir a una protagonista perquè el personatge estigués més separat de l'autor, tot i que després s'ha adonat que estava equivocat: "És absolutament impossible establir categories, fins i tot des del gènere".

HOMENATGE A JULES VERNE

La novel·la també és un homenatge a Jules Verne, "estigmatitzat per pensar diferent i veure més enllà del que els cànons de l'època li permetien"; i a més ha recordat a l'inventor del primer submarí tripulat, Narcís Monturiol, també per trencar cotilles.

"Sempre aquell que fa alguna cosa per primera vegada s'haurà d'enfonrtar a la incomprensió", segons l'autor, que ha mostrat respecte per tots els qui trenquen estigmes, esquemes i etiquetes.

Sobre el procés sobiranista, ha esperat una curta transició cap a la independència i s'ha considerat com una persona persistent que té molt clar que les coses no són fàcils, però està convençut que cada pas endavant ho serà en la direcció correcta: "Hem de seguir caminant per moltes etiquetes que ens vulguin penjar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés