Actualitzat 17/03/2016 12:04

Robohon, l'adorable robot amb un pla ambiciós: substituir l'iPhone

El teléfono-robot Robohon de Sharp
PORTALTIC

MADRID, 17 Mar. (EDIZIONES/Portaltic)

T'aixeques al matí, el teu telèfon et reconeix i et saluda amb un "bon dia". "Em pots llegir els missatges nous?", li preguntes. Buida la safata de correus, li demanes que et posi música i et fiques a la dutxa mentre ell projecta un videoclip a la paret i es queda ballant sobre la tauleta de nit.

   El robot-telèfon mòbil Robohon, construït per la companyia Sharp, és un objecte de desig. I l'objectiu del seu creador, el professor Tomotaka Takahashi, no és petit: que es converteixi en el substitut de l'iPhone. Per descomptat no serà per innovació i carisma. Només posar-li els ulls a sobre per primera vegada, un ja se'l vol emportar a casa.

   El repte no és fàcil. El professor Takahashi, que fa poc va visitar Espanya, creu que aquesta mutació de 'smartphone' a robot pot ser el pròxim gran invent del món de la telefonia. Després de crear desenes de robots, entre els quals es troba Kirobo -l'androide astronauta que va viatjar a l'Estació Espacial Internacional- creu que Robohon pot ser el nou iPhone.

  "El meu gran objectiu és que els robots substitueixin els 'smartphones'. Steve Jobs va crear el concepte, a Apple van fer un gran treball de màrqueting i ara són part de la nostra vida", apunta Takahashi. "Crec que els robots poden ser alguna cosa així. Poden ser part de la nostra vida. I no a casa nostra, sinó a la nostra butxaca; un robot ha de ser una cosa personal".

   El professor apunta cap a una realitat dins del món de la tecnologia en general i de la telefonia mòbil en particular: gairebé ha tocat sostre. Les tauletes van viure el seu temps de glòria, però ara estan estancades; i els 'smartwatches' no han venut tant com els telèfons. No salvaran els grans gegants, mentre les vendes de la gamma alta de 'smartphones' s'estanca, una cosa que estan acusant els líders de la indústria.

"HEM DE CREAR ALGUNA COSA DIFERENT"

   Segons Takahashi, la salvació per a les grans tecnològiques podrien ser els robots. "Hem de crear alguna cosa diferent dels telèfons", opina; "actualment un smartphone és una cosa massa perfecta perquè tota la innovació ja s'ha fet. Les companyies estan començant a perdre diners, perquè cada vegada són més barats i cada vegada més companyies competeixen. I nous productes com el rellotge no tenen tant de sentit."

   El professor Takahashi considera que els robots poden aportar una cosa molt important a la computació personal: humanitzar-la, gràcies a l'aspecte del dispositiu, la seva intel·ligència artificial i el reconeixement de veu. Robohon "fa un gran ús del reconeixement de veu", indica el seu creador. "En els telèfons el que fem és fer preguntes tontes (als assistents per veu), després ens n'oblidem i no ho utilitzem.

   "Les persones som éssers socials. Per exemple, parlem amb les nostres mascotes, tot i que no ens entenguin o no ens responguin. Si donem humanitat als robots i ho combinem amb el millor dels telèfons, pot suposar un gran salt a la forma en la qual interactuem amb la tecnologia; amb el nostre telèfon."

   Robohon reconeix i entén el seu propietari quan li parla. És capaç de llegir "en veu alta" correus electrònics o missatges de text. Fins i tot gesticula segons el contingut dels mateixos: un ball, una reverència... "És molt bo per demanar disculpes", fa broma el professor Takahashi. En el cas que l'usuari vulgui interactuar directament, té una pantalla tàctil a l'esquena i un projector per poder llegir i veure fotos o pel·lícules en una mida més gran.

EL POTENCIAL DE ROBOHON

   Tot i que es mou millor que Tony Manero a 'Saturday Night Fever', Robohon no és perfecte. La pantalla és massa petita, el seu cos massa gran i el projector ha de millorar la qualitat. "Quan vam veure el primer 'smartphone' no era perfecte, però tenia potencial", assenyala Takahashi. En aquest cas, el potencial és parlar amb ell, interactuar, veure com es mou i tenir "un enllaç emocional més important" amb el telèfon.

   El següent pas per a Robohon, apunta el professor, és fer-lo "més petit i intel·ligent". També l'ajuda de companyies de desenvolupament de programari, perquè augmenti l'ecosistema d'aplicacions per a Robohon. En aquest sentit, Takahashi reconeix que l'interès de la comunitat de desenvolupadors i de la indústria "ha estat molt gran".

   El petit Robohon ha iniciat un interessant viatge que estarà ple de perills. Haurà de seguir creixent i fer front a altres problemes afegits, com el seu preu. Com a peça de tecnologia avantguardista que és, no serà barat, amb un preu que serà aproximadament "el doble que un 'smartphone' de gamma alta", indica Takahashi. És a dir, al voltant dels 1.500 euros.

   Tot i això, tal com ho veu el professor Takahashi, "la cosa més important és canviar la forma en la qual ens relacionamos amb els robots i amb els 'smartphones'", perquè poden ajudar-nos a tenir vides més socials i a "sentir-nos menys sols".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés