Publicat 14/06/2016 16:36

Pisarello demana aprofitar les oportunitats de la innovació per millorar la qualitat de vida

 Gerardo Pisarello
EUROPA PRESS

A Nantes ha tingut lloc una trobada entre una quinzena d'alcaldes de ciutats Eurocities

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha demanat aprofitar les oportunitats que ofereix la innovació per millorar les ciutats i la qualitat de vida dels seus habitants, i ha defensat el model de 'smart city' per superar l'actual model de privatització, en les seves paraules.

En una trobada amb la xarxa de ciutats Eurocities a la localitat francesa de Nantes, en la qual ha estat present el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, Pisarello ha reivindicat "més sobirania tecnològica al servei de les necessitats ciutadanes i la innovació", i ha assegurat que l'actual model de govern de les 'smart cities' és opac i poc transparent, ha detallat l'Ajuntament en un comunicat.

Ha detallat que l'evolució de les tecnologies de la informació "estan transformant el món físic", i ha manifestat que molts serveis com transport, electricitat i aigua es gestionen mitjançant una infraestructura intel·ligent que fa ús intensiu de les dades.

Pisarello ha criticat que aquest gran volum de dades "no sempre està al servei del bé comú", i ha manifestat que molts dels contractes entre administracions i grans corporacions impedeixen que les ciutats controlin la tecnologia, i ha assegurat que aquesta mena de comportament és opac, poc transparent i dissenyat sense atendre les necessitats socials.

Ha assegurat que la ciutadania ha de ser capaç d'utilitzar el coneixement comú, les dades oberts i les infraestructures públiques per accedir millor als Serveis, i ha defensat l'ús de les dades perquè la ciutadania lluiti contra la corrupció i pugui millorar en Seguretat i polítiques socials i de la llar.

Pisarello ha reivindicat la sobirania tecnològica i digital per a la ciutadania, "per generar coneixement per al bé comú", i per garantir la transició cap a una economia més sostenible, equitativa i democràtica, i ha posat com a exemple els 20.000 ciutadans que han participat en el disseny del Programa d'Actuació Municipal (PAM) a través de plataformes digitals.

La nova comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de Barcelona, Francesca Bria, també ha assistit a l'acte i ha defensat un model de 'smart city' que prevegi una implicació i participació ciutadana més gran, i ha assegurat que Barcelona "vol ser el motor de la innovació democràtica i tecnològica"

El vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, ha reivindicat la importància de la transparència en l'ús de les dades per a lluites contra la corrupció.

En la trobada també hi han participat una quinzena d'alcaldes del Comitè Executiu d'Eurocities, la xarxa de ciutats europees de la qual formen part ciutats com Rotterdam (Holanda), Viena (Àustria) i Florència (Itàlia), i que agrupa més de 135 municipis de més de 30 països i amb més de 250.000 habitants.

Eurocities és un projecte que vol proporcionar "veu a les ciutats europees" davant de les institucions comunitàries amb l'objectiu que se'n reconegui el paper com a actor, i és un espai d'intercanvi d'idees, experiències, i respostes innovadores.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés