Actualitzat 13/01/2016 21:44

Santi Vila, un historiador i exalcalde que passa de Territori a Cultura

Santi Vila
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exalcalde de Figueres (Girona) Santi Vila (Granollers, 1973), ha passat de dirigir la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a situar-se al capdavant de la de Cultura, una àrea cap a la que ha tingut nombrosos gestos.

Vila és historiador, ha publicat quatre assajos, ha donat suport a projectes com l'escola-residència d'Àngel Corella a Figueres i ha ajudat des del seu departament a la Conselleria de Cultura perquè l'arquitectura catalana assistís a la Biennal d'Arquitectura de Venècia.

És llicenciat en Lletres per la Universitat de Girona (UdG), i doctorat en la UdG i l'Autònoma de Barcelona (UAB), a més d'haver impartit classes a La Salle de Figueres --on ell mateix va estudiar-- i a les facultats de Lletres i Ciències Econòmiques en la UdG d'Història Contemporània.

A la seva pàgina web, Vila es defineix com a algú polifacètic i ideològicament se situa a la frontera, ja que es veu com catalanista i ciutadà del món; liberal i sensible a la sort dels més febles, i modern i alhora conservacionista.

CLAU A GIRONA

Vila ha estat un revulsiu per a CiU a la demarcació de Girona, ja que des que va començar la seva militància en CDC a l'any 2000 va treballar fins a convertir-se en un dels dirigents més importants i coneguts del partit tant a Girona com la resta de Catalunya.

Va aprofitar la rellevància de Figueres en la demarcació --és la segona ciutat més important--, la va reactivar tant social com econòmicament i la va convertir en una ciutat més significativa a nivell turístic i cultural, aprofitant la figura de l'artista Salvador Dalí.

Com a conseller, ha defensant que una Catalunya sense Espanya funcionaria millor, per exemple, a nivell d'infraestructures, després que l'arribada de l'AVE a la seva demarcació i la lluita per aconseguir el desdoblament de la N-II fossin dos dels cavalls de batalla del convergent.

Com a conseller de Territori, Vila ha aconseguit la firma del conveni d'accessos al port de Barcelona, la prohibició del pas de caminons per la N-II a Girona, la pròxima arribada de la L9 de metro a l'aeroport del Prat i l'impuls a la política d'espais naturals protegits, entre d'altres projectes.

A l'àmbit acadèmic i professional destaquen la publicació de diferents articles i llibres, i el seu interès per qüestions com la memòria històrica, amb la publicació de 'Elogi de la memòria', un llibre que el 2004 li va valer el reconeixement dels Premis Octubre; a més, ha exercit de professor d'Història en diferents facultats de la UdG.

La seva activitat política comença quan en 1999 és elegit regidor de l'Ajuntament de Figueres, des d'aleshores ha estat regidor a la ciutat i, entre 1999 i 2006, va formar part també del Consell Comarcal de l'Alt Empordà fins que va renunciar al càrrec després de ser elegit diputat del Parlament.

El 2007 va ser proclamat candidat de CiU a l'Ajuntament de Figueres per a les municipals d'aquest any; una candidatura que va repetir el 2011 i amb la qual va aconseguir majoria absoluta al consistori empordanès; a més, Vila ha estat el cap de llista de CiU per Girona a les eleccions al Parlament del 2010 i 2012, mentre que en les últimes amb JxSí va concórrer en l'última posició per la província.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés