Actualitzat 13/01/2016 21:02

Raül Romeva, catalitzador de JxSí, primer conseller d'Exteriors de Catalunya

Raül Romeva
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El cap de llista de JxSí a les eleccions catalanes, Raül Romeva, serà el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, i l'encarregat d'internacionalitzar el procés sobiranista, una tasca clau per a l'èxit de la independència catalana, que necessita del reconeixement internacional.

Al marge de dirigir la cartera d'Exteriors, l'home de consens que va provocar l'enllumenament de la coalició de CDC i ERC --JxSí--, coordinarà les conselleries de Governació, Interior i Justícia.

Romeva (Madrid, 12 de març de 1971) ha estat eurodiputat d'ICV durant 10 anys (2004-2014) i el 2 de març de 2015 ha anunciat que deixava la militància ecosocialista al discrepar el model d'Estat del partit que colidera Joan Herrera --de qui ha estat amic íntim--, que no aposta per la independència.

Després d'uns mesos apartat de la primera línia de la política, el seu nom va tornar amb força quan Òmnium Cultural el va escollir com a responsable de la campanya 'Ara és l'hora', que buscava mobilitzar les bases sobiranista per a les eleccions catalanes del 27S.

Després de les mobilitzacions de les últimes Diades catalanes i els resultats de la consulta del 9N de 2014, CDC es va comprometre a convocar eleccions per traslladar a les urnes electorals els moviments que s'havien pronunciat al carrer a favor de la independència, però va posar com a condició que ERC es presentés en llista conjunta amb ells.

Romeva va ser el nom que va desencallar un dels punts de discrepància perquè ERC signés l'acord que permetria aflorar l'aliança JxSí: qui encapçalaria la llista a les eleccions del 27 de setembre.

Malgrat tenir un passat polític i institucional, complia amb els requisits fixats per a CDC i ERC per a liderar la candidatura: no tenir carnet de partit i formar part de la societat civil partidària del procés sobiranista.

CDC i ERC van veure en Romeva la figura de consens ideal: amb un perfil polític clar i un cert nivell de coneixement entre els catalans, que sabia el que era estar al capdavant d'una candidatura i d'una campanya, i que no tenia passat ni en CDC ni a ERC.

EUROPARLAMENTARI

A més, en el seu pas pel Parlament Europeu va teixir una estreta relació --malgrat ser de formacions polítiques diferents-- amb el llavors eurodiputat i avui líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'encara eurodiputat Ramon Tremosa (CDC).

Romeva s'ha mostrat obertament partidari de la independència ja el 2010 quan el procés sobiranista ni s'intuïa, en una entrada en el seu bloc ha manifestat: "Si avui hagués un referèndum sobre la independència de Catalunya jo votaria 'sí'. (...) Personalment fa ja algun temps que em vaig donar de baixa del vaixell federalista espanyol".

Romeva no va deixar clar al principi que el llavors president Artur Mas fora el candidat a la presidència malgrat ser número quatre de la candidatura de JxSí, que encapçalava el mateix Romeva: "L'acord no diu explícitament que el president serà Mas", ha dit; però després ha donat suport a sense fissures a Mas com a president, i fins al final de la negociació postelectoral amb la CUP.

AFICIONS AQUÀTIQUES

Amb Jacques Cousteau com referent, de petit volia ser capità de vaixell i confessa que navegar en el vaixell de l'investigador marí francès és un dels seus somnis.

Aficionat a l'esport, va provar sort amb l'atletisme però una lesió en el tendó d'Aquil·les el va apartar de la pista i el va tornar a l'aigua, i ha estat a la piscina i en la natació on ha trobat el lloc per practicar exercici físic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés