Actualitzat 13/01/2016 20:53

Oriol Junqueras, el líder d'ERC per a la vicepresidència d'un Govern sense Mas

Oriol Junqueras (ERC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El president d'ERC, Oriol Junqueras, assumirà la Vicepresidència del nou Govern de Carles Puigdemont, on també dirigirà la Conselleria d'Economia i Hisenda.

Format al Liceu Italià, Junqueras (Barcelona, 1969) és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctorat en Història del Pensament Econòmic per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on ha exercit com a professor.

Va iniciar el seu camí polític el 2007 com a cap de llista d'ERC a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), aconseguint l'alcaldia quatre anys després: s'ha mantingut en el càrrec fins al 23 de desembre de 2015, quan va renunciar per centrar-se al "futur polític" de Catalunya.

Junqueras va començar com regidor i després ho va compaginar amb ser eurodiputat (2009-2011) sense tenir carnet de partit: a principis de 2011 va decidir afiliar-se, i l'1 d'octubre va assumir el comandament en un congrés d'ERC celebrada a Girona --ciutat de la qual ha estat alcalde el nou president del Govern, Carles Puigdemont--.

El nou vicepresident va heretar el 2011 un partit dividit per les lluites internes, en caiguda lliure i relegat a cinquena força al Parlament, però ja en les catalanes de 2012 va aconseguir revertir la tendència i l'ha situada segona a la Cambra, convertint-se en cap de l'oposició.

COALICIÓ AMB ARTUR MAS

Malgrat aquesta condició d'opositor, Junqueras va signar amb Mas un pacte d'estabilitat parlamentària (2012-2015) en l'etapa que el líder de CDC va virar a l'independentisme: la complicitat al sobiranisme va fer que rebés nombroses crítiques per no ser prou bel·ligerant davant de les retallades socials de CiU.

El projecte independentista va fer precisament que ERC i CDC decidissin unir-se sota les sigles de JxSí en les catalanes de 2015, la qual cosa Junqueras va rebutjar al principi, però ho va acabar acceptant, després d'una tensa negociació i la pressió de les entitats sobiranistes.

PARTIT DE REFERÈNCIA

Ha buscat convertir ERC en la força hegemònica de l'esquerra catalana en substitució del PSC, i per a això ha dissenyat diverses estratègies: des de buscar que el missatge sobiranista quallés a l'àrea metropolitana de Barcelona fins a teixir aliances amb formacions escindides del PSC.

Ha tingut un paper important en les negociacions entre JxSí i la CUP: enrocats en les seves postures al voltant a la investidura d'Artur Mas, Junqueras va exigir incansablement a les dues parts que acostessin posicions per enllumenar un pacte que finalment va cristal·litzar dissabte.

Sobre les seves esquenes recaurà ara una de les parts clau del procés sobiranista: crear una hisenda pròpia catalana i un banco central català amb la segura oposició de l'Estat.

També haurà d'assumir les sempre difícils relacions de la Generalitat amb el Govern a compte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que ha originat més d'una crisi política entre els dos gabinets, tot i que ara com ara no sap amb quin ministre haurà de negociar, ja que actualment l'executiu central està en funcions.

Abans de dedicar-se de ple a la faceta institucional havia col·laborat en mitjans de comunicació, a més d'haver estat guionista i assessor en sèries documentals de televisió, com 'L'Onze de Setembre de 1714'; 'Els maquis: la guerra silenciada' i 'Barcelona sota el franquisme'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés