Actualitzat 31/03/2016 17:26

Perdre pes menjant? Aquests aliments poden ajudar-te

Legumbres
GETTY// HAVESEEN

   MADRID, 31 Març (EUROPA PRESS)

Perdre pes menjant és el somni de tothom a qui agrada menjar però el preocupa engreixar-se; un somni que es pot fer realitat si t'agraden els llegums i no et fan por els temuts efectes gasosos que provoca l'alta aportació de contingut en fibra.

   Una investigació, publicada a 'The American Journal of Clinical Nutrition', feta pel doctor Russel de Souza, investigador de l'Institut de Coneixement Shing Li Ka, de l'Hospital St. Michael, a Toronto, al Canadà, ha demostrat que els llegums són aliments que poden ajudar a perdre pes i a no recuperar-lo.

   El treball, que ha partit d'un estudi previ del Centre de Modificació dels Factors de Risc i Nutrició Clínica de l'Hospital, ha determinat que una porció diària d'aquests aliments fa que la gent se senti més tipa que si prenen una dieta de control i que poden reduir de manera significativa el "colesterol dolent".

   Menjar una porció al dia de mongetes, pèsols, cigrons o llenties podria contribuir a una modesta pèrdua de pes, suggereix l'estudi. Menjar prop de 3/4 de tassa (130 grams) cada dia d'aquests aliments porta a una pèrdua de pes de 0,34 quilograms, com es va veure en una revisió sistemàtica i metanàlisi de tots els assajos clínics disponibles sobre els efectes de menjar llegums.

   "Tot i els seus coneguts beneficis per a la salut, només el 13% dels canadencs mengen llegums en un dia determinat i la majoria no en pren la porció completa --assenyala el doctor de Souza--. Així que hi ha espai perquè la majoria de nosaltres incorporem els llegums a la nostra dieta i ens adonem dels beneficis potencials de control de pes". De fet, les Nacions Unides i l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació han designat el 2016 com l'Any Internacional dels Llegums.

   El metanàlisi es va centrar en 21 assajos clínics amb 940 homes i dones adults, que van perdre una mitjana de 0,34 kg en més de sis setmanes amb l'addició d'una sola porció de llegums a la dieta i sense fer un esforç especial per reduir altres aliments.

PER QUÈ NO ENGREIXEN?

   Els llegums tenen un índex glucèmic baix, fet que significa que són aliments que es descomponen lentament, i es poden utilitzar per reduir o desplaçar les proteïnes animals, així com els greixos "dolents", com greixos trans en un plat o un dinar. Souza assenyala que el 90% de les intervencions de pèrdua de pes no funcionen, i donen com a resultat la recuperació de pes, cosa que pot deure's en part per la gana i els capritxos de certs aliments.

   "Aquest nou estudi encaixa bé amb el nostre treball previ, que va trobar que els llegums augmenten la sensació de sacietat un 31%, cosa que de fet pot donar com a resultat una ingesta d'aliments més baixa", afirma aquest investigador.

   Una altra revisió sistemàtica publicada fa poc i metanàlisi va descobrir que menjar mitja porció diària de mongetes, pèsols, cigrons o llenties també pot reduir el colesterol "dolent" un 5% i, per tant, disminuir el risc de malaltia cardiovascular. Saber quins aliments fan que les persones se sentin tipes durant més temps pot ajudar-los a perdre pes i a no recuperar-lo.

   "Tot i que la pèrdua de pes era petita, els nostres resultats suggereixen que simplement incloent llegums a la dieta es pot ajudar a perdre pes i, el que creiem que és més important, impedir guanyar un altre cop quilos després de perdre'ls", resumeix de Souza.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés