Actualitzat 06/03/2015 18:05

Per què és tan important la ciutat assíria de Nimrud?

Nimrud, Siria
Foto: WIKIPEDIA

MADRID, 6 Mar. (EDIZIONES) -

   El riu Tigris és considerat, al costat del seu veí Eufrates, el bressol de la civilització: el lloc de naixement de la regió de Mesopotàmia. Precisament aquí s'ubica la ciutat iraquiana de Nimrud que acaba de ser destruïda en part per Estat Islàmic.

   Nimrud, també coneguda com a Kahla, es va fundar fa més de 3.300 anys pel rei Salmanasar I, i va ser una de les capitals de l'Imperi Assiri molt valorada per la seva història i restes arqueològiques i artístiques.

   De fet, no són poques les obres de literatura i fins i tot textos sagrats que lloen la importància de la ciutat, tal com ha recordat aquest mateix divendres la Unesco. Tot i això, la ciutat i la seva ciutadella estaven incloses a la llista del Fons Mundial per als Monuments (WMF, en anglès) per la falta de seguretat a la zona, que havia estat saquejada en multitud d'ocasions.

IMPORTÀNCIA ARTÍSTICA

   Nimrud i el seu palau són un important vestigi de "l'altura política, cultural i artística de l'Imperi Assiri", expliquen des del WMF, i alhora asseguren que es tracta de les úniques restes assíries conservades amb els seus decorats i relleus.

   Les excavacions a la zona van començar el segle XIX i van descobrir una vasta col·lecció de figures de l'època mesopotàmica, com increïbles toros alats de pedra --'lammasu'-- que, més enllà del seu indubtable valor artístic i de la seva antiguitat, representen la importància d'una de les primeres grans civilitzacions de la història de la humanitat.

   Aquestes no han estat les úniques troballes que parlen de la importància que ha tingut aquesta ciutat durant l'època assíria. Per exemple, la Universitat Estatal de Colorado (EUA) esmenta les precioses talles de marfils utilitzades per decorar mobles, com una en què es podia veure una enigmàtica dona somrient i que des del 2003 es troba al museu de Bagdad.

   Els corredors del palau estaven protegits per aquestes figures de lleons i toros esculpides en pedra, a manera de simbòlica protecció. Molts d'ells van ser traslladats a altres museus fa anys (com el British Museum, de Londres), però altres continuaven allà, com a mínim fins les actuacions d'Estat Islàmic.

   Malgrat la importància històrica, no és la primera vegada que Estat Islàmic en destrueix algunes: el mes de febrer passat va assolar el museu de Mossul, a uns 30 quilòmetres d'aquesta ciutat mil·lenària, i al vídeo que van publicar es van veure diversos terroristes trencar 'lammasus'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés