Publicat 14/09/2014 13:10

Nou instituts de Lleida eduquen les emocions amb videojocs

El rectorado de la UdL
UDL

Dediquen atenció a la prevenció de l'assetjament escolar

LLEIDA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

Nou instituts de Lleida i un d'Osca educaran aquest curs les emocions dels seus alumnes per resoldre conflictes a través del videojoc 'Happy', desenvolupat a la Universitat de Lleida (UdL).

En una entrevista d'Europa Press, la professora de Pedagogia i Psicologia de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL que ha creat el videojoc, Gemma Filella, ha explicat que busca "afrontar conflictes des de les emocions i resoldre'ls de manera satisfactòria".

Els instituts Bajo Cinca de Fraga (Osca), Antoni Torroja de Cervera, Gili i Gaya de Lleida, Joan Oró, Torre Vicens, Maria Rubies, Lladonosa, Joan Solà, Canigó i Les Heures són els centres que incorporen el videojoc en el curs que arrenca aquest dilluns.

En el període passat set escoles de primària de Lleida ja van utilitzar el videojoc en les classes de tutoria: Comtes de Torregrossa (Alcarràs); Pinyana (Alfarrás); Espiga (Lleida); Episcopal (Lleida); Frederic Godàs (Lleida); Joan Maragall (Lleida) i Ignasi Peraire (Mollerussa), i Valeri Serra (Bellpuig).

"Les emocions estan abans que la raó. Si no es regula bé no es poden prendre decisions correctament", ha afirmat Filella després de 16 anys estudiant les emocions en els nens i d'haver portat a les escoles de primària lleidatanes el joc en català i del qual ja prepara la seva traducció a castellà i anglès.

En un dels conflictes que apareixen en el videojoc, el jugador, que participa convertint-se en el personatge Happy, rep un insult d'un altre nen i reconeix la ràbia que sent per aquest insult, per després situar-se davant d'un semàfor i reflexionar i aplicar estratègies de regulació emocional per elegir la millor resposta.

El videojoc entrena la regulació emocional i la resolució de conflictes entre iguals, entre nens i nenes que comparteixen col·legi o germans, sense intervenció de mestres o pares i planteja 25 conflictes, quinze de pati i deu entre germans.

La pedagoga considera que, a l'hora de la veritat, si un nen aprèn els passos per resoldre el conflicte i ho practica 25 vegades --perquè la repetició és una bona eina didàctica-- ja sap com actuar.

COMPETÈNCIES EMOCIONALS

"És el primer videojoc que hi ha en el món per entrenar les competències emocionals per a la resolució de conflictes entre nens", assegura Filella, que ha dedicat molta atenció a la prevenció de l'assetjament escolar i a la recerca d'ajuda diferenciant entre una persona delatora i una altra que demana ajuda quan li fan mal o veu que li fan a una altre.

Filella ja treballa en una nova versió del videojoc en la qual insisteix més en els papers de víctima, agressor i possible defensor.

Sosté que en moltes classes els professors no s'adonen de l'assetjament escolar si no hi ha un nen que ho explica: "En cada classe hi ha dos o tres nens que pateixen, el videojoc ajuda que no se sentin culpables d'avisar que el que veuen que passa no està bé".

La pedagoga insisteix que els videojocs són una "poderosa eina" per al canvi que facilita el treball al professorat i als pares i motiva els nens.

"A l'escola ensenyen arrels quadrades i el logaritme neperià, que s'utilitza tan poc, i en canvi no ensenyen com enfadar-se correctament ni dels avisos de les emocions de les quals el cervell no pot passar", conclou Filella.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, afirma que tot el que sigui apostar per la mediació en la resolució de conflictes a l'entorn educatiu és positiu.

"Amb un videojoc amb simulacions és més fàcil que un alumne projecti el que ell faria en un conflicte i, després de ser audiovisual, té molta potència per arribar als estudiants", afirma Cullerés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés