Actualitzat 24/03/2016 11:19

Milers de memòries USB amagades per tot el món: Què són les 'dead drops'?

Miles de memorias USB escondidas por todo el mundo. ¿Qué son las dead drops?
PORTALTIC

MADRID, 23 Mar. (EDIZIONES/Portaltic) -

   Si, un dia, caminant per un carrer qualsevol, d'una ciutat qualsevol, d'un país qualsevol veus una memòria USB incrustada en una paret, no comencis a maquinar i a pensar que es tracta d'algun projecte ultrasecret del govern, considera més aviat que pots estar davant d'una 'dead drop', o el que és el mateix, davant d'una de les milers de memòries USB que estan amagades al voltant del món i als llocs més comuns, on mai ens haguéssim imaginat.

   La idea de col·locar unitats USB en espais públics de tot el món se li va ocórrer a l'artista alemany Aram Bartholl. Amb quina intenció? Amb la de crear una xarxa P2P (de persona a persona) anònima, que permetés l'intercanvi físic d'arxius sense necessitat de connectar-se a internet. Un projecte original, sens dubte, que va néixer fa sis anys, el 2010, a Nova York, quan Bartholl va amagar les primeres cinc memòries USB. Actualment hi ha milers per tot el món.

EN QUÈ CONSISTEIX?

   Es fa un forat en un mur, s'incrusta  la memòria USB deixant la part del connector a la vista, se segella amb massa o ciment i llest! Aquestes memòries externes han d'estar buides en el moment de la col·locació -només han d'incloure l'arxiu que explica el projecte- i sempre han de situar-se a la paret exterior d'un edifici que estigui en un lloc públic, o en algun altre lloc que se us ocorri, però sempre públic.

   El pas següent és comunicar al web deaddrops.com el lloc exacte on s'ha col·locat la memòria USB perquè altres usuaris puguin trobar-la. A partir d'aquí qualsevol pot connectar el seu ordinador i iniciar l'intercanvi d'arxius.

SÓN LEGALS?

   Aquest "joc" està pensant perquè cadascú deixi als llapis USB els arxius que desitgi -música, pel·lícules, fotos, etc.- perquè una altra persona pugui descarregar-los. En no tractar-se d'un sistema que estigui connectat a internet no deixa empremta, com passa amb altres programes de descàrrega d'arxius com, per exemple, uTorrent. Les autoritats no poden intervenir, tenint en compte que no s'està vulnerant la llei de descàrregues.

   Això sí, si et decideixes a participar, tingues cura, perquè pots trobar-te amb unitats USB amb codi maliciós. "Les 'dead drops' poden usar-se indegudament en benefici del programari maliciós", adverteix el seu creador. És, diu, part del joc.

   Actualment, hi ha milers de 'pendrives' instal·lats a murs de tot el món, i, per descomptat, Espanya és un dels països en els quals podem ensopegar amb ells. En el moment d'escriure aquest article la pàgina deaddrops.com comptabilitza un total de 1.625 unitats USB a tot el món i la capacitat d'emmagatzematge està a punt d'arribar als 12.000 gigues (12 terabytes).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés