Actualitzat 05/04/2016 10:32

Microsoft fa 41 anys: sabies que Bill Gates va salvar Apple el 1997?

Recurso Microsoft
JEEPERSMEDIA CC FLICKR

MADRID, 4 d'abril (EDIZIONES/Portaltic)

Si fa tan sols tres dies Apple va fer 40 anys, avui és Microsoft la que bufa una espelma més. També fa 40 anys, si tinguéssim en compte l'any en el qual es va constituir com a companyia i no quan va començar a operar com a Micro-Soft. Aquestes dues companyies van estar estretament lligades des de la seva fundació i durant l'eclosió de la computació personal durant la dècada dels vuitanta. Videojocs, mòbils, computació en el núvol... Moltes coses han passat des d'aleshores.

FUNDACIÓ I ÈXIT EN ELS VUITANTA

   Bill Gates i Paul Allen van fundar Micro-Soft el 1975, un any abans que Apple, una companyia a la qual va estar molt lligada durant els seus primers anys i que va determinar el seu rumb. Gates i Allen van deixar la universitat per crear un programari en BASIC per a una companyia anomenada MITS. Microsoft (sense guió) va ser establerta oficialment com a companyia comercial el 1976.

   El 1978 va ser un any clau per a Microsoft, ja que va arribar al milió de dòlars de guanys, després d'enfortir la seva relació amb MITS i treballar en altres llenguatges de programació com FORTRAN. A més, Microsoft va obrir la primera oficina internacional al Japó.

   El 1980 va ser un altre any important per a la companyia, perquè va ser quan va arribar a un acord amb IBM per posar el sistema operatiu DOS als seus ordinadors. Això va catapultar les dues companyies, que van començar a menjar terreny a Apple. Així i tot, Microsoft va mantenir els drets sobre el seu sistema operatiu i el va incorporar a altres marques de PC, fet que va iniciar l'etapa daurada de l'ordinador personal.

   Aquest mateix any, Steve Ballmer es va incorporar a l'empresa i va assumir el càrrec de vicepresident executiu de vendes i atenció al client el 1981. Va substituir Bill Gates al capdavant de Microsoft el juny de l'any 2000 i es va retirar el 2013, quan va deixar al capdavant Satya Nadella.

LA COMPLICADA RELACIÓ ENTRE APPLE I MICROSOFT

   Windows, el sistema operatiu més conegut de Microsoft, va ser anunciat el 1983. Bill Gates "es va inspirar" en la interfície gràfica que Steve Jobs havia ideat per a Macintosh, basant-se al seu torn en una idea de Xerox (que estava desaprofitada als seus laboratoris de recerca i desenvolupament). Jobs, que havia comptat amb Gates per al desenvolupament del sistema operatiu del primer Macintosh, ho va veure com una gran traïció. El primer Windows es va llançar el 1985, un any després que el primer Mac.

   Jobs i Gates van fer les paus molts anys després. El cofundador d'Apple -després de ser acomiadat per John Sculley- va tornar a casa el 1996. La va trobar a la vora de la ruïna i com a part del seu pla per aixecar-la un altre cop, va decidir arribar a un acord amb Microsoft el 1997.

   Així va ser la històrica aparició de Bill Gates en una roda de premsa d'Apple:

   A més d'integrar Internet Explorer a Mac i compartir algunes patents, Apple va rebre una injecció de capital de 150 milions de dòlars a canvi d'accions. Avui aquestes accions valdrien milers de milions, però Bill Gates les va vendre el 2003.

LA FORTUNA DE BILL GATES

   Tot i que Bill Gates va deixar escapar una fortuna en accions d'Apple, durant dues dècades va ser un dels homes més rics del món. De fet, actualment és l'home més ric del món (per tercer any consecutiu), segons el rànquing del gener del 2016 de la revista 'Forbes'. Gates ha ostentat aquesta posició ni més ni menys que en 17 ocasions en els últims 22 anys. Actualment té un patrimoni net de 75.000 milions de dòlars, fet que suposa un 5,3% menys que fa un any.

VIDEOJOCS I MÒBILS: FUTUR INCERT

   Microsoft, els últims anys, ha viscut una etapa de transformació, a causa de la irrupció dels dispositius mòbils, les interfícies tàctils i les consoles. La companyia ha intentat pujar a aquests carros, amb més o menys fortuna.

   Microsoft va llançar Xbox el 2001 i encara aposta per aquesta unitat de negoci 15 anys després, amb fins a tres consoles diferents. Tot i això, l'actual CEO de Microsoft, Satya Nadella, sembla que considera que Windows pot ser una estupenda plataforma de videojocs, sense necessitat que existeixi una consola. Així ho ha expressat en algunes ocasions i a més ha decidit concedir més pes a Windows com a plataforma de jocs els últims anys, retirar exclusivitats de Xbox One i tancar estudis com Lionhead.

   Nokia va ser adquirida per Microsoft el 2013, després que la companyia finlandesa passés alguns anys apostant per Windows Phone com a sistema operatiu a les ordres de Stephen Elop (i que anteriorment cap de de la divisió de negocis de Microsoft). No va ser un gran negoci per a Microsoft, que el 2015 va anunciar 7.800 acomiadaments i pèrdues milionàries com a conseqüència d'aquesta absorció.

   Elop va ser l'únic que va sortir guanyant en aquest tracte, ja que després de la compra va tornar a Microsoft com a vicepresident executiu de la divisió de dispositius i un bo milionari.

   Actualment, el negoci de dispositius mòbils de Microsoft és més incert que mai, ja que no ha tingut a penes presència al Mobile World Congress 2016 de Barcelona; alhora, en la seva última conferència de desenvolupadors Build 2016, Microsoft es va centrar en Windows per a sobretaula i les seves ulleres de realitat mixta HoloLens.

SERVEIS PER A EMPRESES I 'CLOUD'

   I és que el negoci de computació en el núvol, ordinadors, serveis i Windows sembla que són, a dia d'avui, les principals claus del negoci de Microsoft. Tot i que fa alguns anys es va pronosticar l'era del final del PC, és clar que no ha estat així; el que ha ocorregut és que s'ha transformat. I Microsoft, després d'una relliscada anomenada Windows 7, que no va saber adaptar-se a la conjuntura actual, està impulsant amb encert Windows 10 com una única plataforma per a qualsevol dispositiu.

   Sense anar més lluny, en els seus últims resultats financers va quedar clar el pes de la divisió de consum ('More Personal Computing') gràcies a Windows i a la recent aposta per Surface, l'ordinador fabricat per la mateixa Microsoft des del 2013. Aquesta divisió va facturar 12.700 milions de dòlars, respecte dels 9.400 del trimestre anterior i tot i la notable caiguda dels seus telèfons mòbils.

   Els últims resultats econòmics presentats per Microsoft el gener del 2016 també van ser testimonis de l'èxit de la computació en el núvol i un programari per a empreses en el negoci de l'estatunidenca. El negoci de 'Productivity And Businesss Processes' (Office, Skype, Exchange, llicències...) va ingressar 6.700 milions de dòlars, respecte als 6.300 milions de l'anterior trimestre. Per part seva, els serveis 'cloud' van ingressar 6.300 milions de dòlars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés