Publicat 25/04/2017 21:10

Mas avisa que una independència de Catalunya sense diàleg amb Madrid serà també una "amenaça per a Europa"

BRUSSEL·LES, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha advertit aquest dimarts en una conferència a Brussel·les que si Catalunya opta per declarar la independència de manera unilateral, sense un acord dialogat amb el Govern central, la reacció dels mercats no només tindrà un impacte a Espanya, sinó que serà una "amenaça per a Europa".

"Imaginin que mesos després de guanyar un referèndum no hi ha negociacions amb Madrid i Catalunya declara la independència sense acord amb l'Estat espanyol. Espanya perdria el 20% del seu PIB però conservaria el 100% del seu deute públic, la qual cosa es converteix en un problema europeu per a l'euro", ha argumentat.

Mas s'ha pronunciat així durant una conferència oferta a la seu de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, davant un aforament de prop d'un centenar de persones, en la seva majoria de la comunitat catalana resident a Bèlgica i premsa espanyola.

L'expresident català, al que el Govern ha encarregat després de la seva inhabilitació que difongui el missatge sobiranista en altres països de la UE, ha assegurat que si guanyessin els partidaris de la independència en un referèndum, el "primer pas" per a Catalunya seria "oferir negociacions a Madrid i Brussel·les".

"Volem fer-ho d'acord amb els altres, no és un moviment egoista", ha apuntat, per després avisar que si "no hi ha reacció" des del Govern central es produiria un "problema" tant per a Catalunya com per Espanya i la resta de la Unió Europea.

Els mercats, "propietaris" del deute espanyol "sí que reaccionaran" i aquesta resposta "és una amenaça per Europa", ha insistit Mas, qui, amb tot, ha matisat que aquest "no és el desig, ni l'objectiu" que persegueix Catalunya.

La pressió sobre el deute espanyol també ha estat utilitzada per Mas per explicar el gir que, al seu judici, ha donat Espanya pel que fa a la possibilitat que una Escòcia independent del Regne Unit pogués seguir dins de la Unió Europea.

"Europa tindrà cada vegada més capacitat de pressió sobre l'Estat espanyol per a que accepti una Escòcia independent, perquè el deute espanyol és cada vegada més europeu. L'Estat ho sap i la seva reacció és una mica més amable cap a Escòcia", ha defensat.

CRIDADA DE MADRID

L'expresident de Catalunya s'ha sotmès a les preguntes del corresponsal del diari francès 'Libération' a la capital europea, Jean Quatremer, sota el format d'un diàleg-conferencia sobre el referèndum català, però ha optat per no fer declaracions a la premsa convocada a l'acte.

El periodista francès, per la seva banda, ha desvetllat que quan es va conèixer la seva participació en aquest acte va rebre "una trucada de Madrid" per preguntar-li "si de debò sabia" què terrè trepitjava.

La conversa entre Mas i Quatremer --que ha declarat el seu recel cap als moviments sobiranistes-- ha girat entorn de les raons de la Generalitat per promoure un referèndum d'independència a Catalunya i fins a on arribarien les institucions de Catalunya si l'Executiu central manté la negativa.

"Reclamem el referèndum, no directament la independència, volem subratllar el desafiament democràtic", ha explicat el polític català. A més ha apel·lat al diàleg i ha considerat que "no és acceptable la negació" del dret a decidir.

Mas ha relatat que l'ambició sobiranista és una resposta a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de 2010 sobre l'Estatut, perquè va fixar un "sostre" a l'autogovern que "cada vegada està més baix", al mateix temps que ha considerat que hi ha marge per a solució "política" si el Govern central acceptés sotmetre-ho al vot en referèndum.

També ha expressat que la reivindicació sobiranista no respon una qüestió "ètnica", ni únicament econòmica, sinó que respon un projecte "cultural, social" per un fututo millor per a Catalunya que requereix d'uns instruments que l'Estat espanyol "no reconeix".

En aquest sentit, Mas ha definit a Catalunya com una regió solidària i contribuent neta a Espanya i en la Unió Europea i ha afirmat que si la conseqüència de la seva independència fora "durant uns anys" assegurar fons a altres regions espanyoles amb menys recursos, "no hi hauria problema". "No som rics, som més productius que uns altres, però no rics. I som solidaris", ha reblat.

A més, ha lamentat que el Govern de Mariano Rajoy no cerca amb la Generalitat una solució dialogada i tria "jutjar i condemnar en el penal" als polítics que "van cometre el pecat" de "escoltar" als catalans i van plantejar una consulta sobiranista.

"Si l'Estat espanyol té alguna cosa per oferir a Catalunya en el sentit d'autogovern, pot fer-ho (...). La nostra condició és sotmetre-ho a un referèndum", ha argumentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés