Actualitzat 26/04/2016 18:20

Llegeixes a través de 'smartphone' o 'tablet'? Consells per no danyar-te els ulls

Movil, chica, joven, tecnologia, smartphone
PIXABAY/KABOOMPICS

MADRID, 25 Abr. (EDIZIONES) -

   Actualment és estrany conèixer algú que digui que no llegeix a través del seu 'smartphone' o tauleta tàctil, ja siguin missatges, correus o, fins i tot, llibres. Un costum que, si bé és còmode perquè aquests dispositius permeten llegir a qualsevol part, també poden perjudicar seriosament la vista.

   "Més enllà del suport que utilitzem per llegir, és determinant l'ús que fem d'ell. Un llibre electrònic mal utilitzat pot ser més perjudicial per a la vista que un 'smartphone' o una tauleta tàctil", ha avisat el director mèdic de la Clínica Rementería, Javier Hurtado.

   Per aquesta raó, el doctor ha aportat diversos consells per evitar que la lectura en aquests dispositius afectin els ulls:

   1. Mida de la pantalla. Sens dubte, la superfície sobre la qual es mostra el text és fonamental, no només en termes de qualitat i resolució, sinó també en qüestió de mida. Quantes més polzades tingui la nostra pantalla, més còmoda serà la nostra lectura.

   2. Posició. Tot i que la mida de la pantalla no la podem modificar, està demostrat que si utilitzem el dispositiu en horitzontal la nostra vista patirà menys, ja que l'enfocament té més continuïtat en no afrontar-se a tants salts de línia.

   3. Brillantor. La concentració en la lectura que ens ocupa pot reduir la freqüència del nostre parpelleig, cosa que pot generar sequedat ocular, a més de la fatiga ocular pròpia de l'exposició prolongada a les pantalles de retroil·luminació LCD. Per evitar aquests símptomes, és important que ajustem la brillantor de la nostra pantalla fins que aquest sigui còmode per a una lectura de llarga durada, sense que enlluerni. En general, una bona franja seria entre un 30% i un 50% de la intensitat màxima de la pantalla.

   4. Distància. Tot dispositiu electrònic sobre el qual fem una lectura, independentment del tipus de pantalla, ha de situar-se a 30 centímetres dels ulls, i situar-la per sota de la mirada. Així estarem cuidant no només els nostres ulls, sinó també la posició de tot el nostre cos.

   5. Font. El gran avantatge dels dispositius electrònics és que ens permeten ajustar la mida de la font del text a les necessitats de cada lector. Per trobar la mesura que més s'adapta a la teva visió, situa el terminal a 30 centímetres dels teus ulls i amplia la mida de les lletres fins que la lectura et resulti còmoda.

DESCANSA CADA 20 MINUTS

   Per la seva banda, la doctora del servei d'Oftalmologia de l'Hospital La Milagrosa de Madrid, María Capote, ha destacat també la importància d'anar a l'oftalmòleg per corregir els defectes de la vista, com per exemple, miopia o hipermetropia, així com descansar cada 20 minuts, i intentar enfocar durant 20 segons un objecte que es trobi a uns 6 metres.

   "Les llàgrimes artificials permeten mantenir la superfície de l'ull protegida d'agressions externes. Quan llegim no parpallegem el suficient, s'evapora la pel·lícula lacrimal que protegeix l'ull, i augmenta el risc de símptomes oculars, sobretot si es treballa en ambients tancats, amb poca ventilació, i calefaccions o aires condicionats. L'aplicació de llàgrimes durant el dia o durant esforços visuals prolongats no només millora el confort i disminueix símptomes com la picor o la visió borrosa, sinó que a més preveu l'agreujament de malalties oculars com ara l'ull sec, entre d'altres", ha aconsellat.

   Finalment, l'experta ha destacat la importància de protegir la vista dels nens, i ha recomanat fer-los la primera revisió cap als 2-3 anys amb la finalitat de descartar possibles problemes de visió. "Frases com 'el meu fill s'acosta molt a la televisió o al col·legi quan pinta', 'a les fotos sembla que torça un ull' són senyals d'alerta i és recomanable anar a l'oftalmòleg sense esperar que el nen es queixi de no veure bé o de molèsties oculars", ha tancat l'oftalmòloga.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés