Publicat 26/11/2016 18:10

Les ciutats Patrimoni demanaran al Govern avantatges fiscals pels costos de conservació

Alcaldes de las ciudades Patrimonio de la Humanidad reunidos en Cáceres
AYUNTAMIENTO DE CÁCERES

Els alcaldes, reunits a Càceres, aproven el pressupost del grup per a 2017, que puja a gairebé un milió d'euros

CÀCERES, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'assemblea dels alcaldes de les ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya han acordat elevar a la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) les conclusions d'un estudi que han realitzat experts en hisendes locals per a, al seu torn, sol·licitar al Govern, amb vista a la pròxima negociació sobre finançament local, una mesura d'avantatges fiscals que ajudin a disminuir les despeses extres que suposa la conservació i el manteniment dels seus cascos històrics.

Els màxims responsable de les quinze ciutats que ostenten aquest títol que atorga la Unesco s'han reunit aquest dissabte a Càceres per fer una reunió, amb motiu del trenta aniversari del nomenament de la capital de Càceres com a Patrimoni de la Humanitat, on han aprovat també el pressupost per a 2017 del grup que conformen aquestes ciutats i que puja a 990.000 euros.

L'alcaldessa de Càceres i presidenta del grup, Elena Nevado, ha explicat que es traslladaran a la FEMP les conclusions d'aquest curs que s'ha fet en el mes d'octubre i que va abordar, entre d'altres assumptes, els sobrecostos que els suposa a aquests municipis el manteniment dels seus cascos històrics, que se suma a la pèrdua d'ingressos a través d'impostos com l'Impost de Béns Immobles (IBI), ja que molts edificis històrics estan exempts de pagar aquest tribut local.

Nevado, que ha comparegut en roda de premsa al costat dels alcaldes que formen la junta directiva del grup, ha explicat que el que es pretén és que el Ministeri d'Hisenda "tingui en compte les particularitats d'aquestes ciutats a l'hora d'abordar el pròxim model de finançament autonòmic i local", ja que aquesta pèrdua d'ingressos i sobrecostos de manteniment repercuteix a les arques dels ajuntaments i, per tant, en els ciutadans.

A l'assemblea d'alcaldes també s'ha treballat sobre el pla estratègic de difusió d'aquestes ciutats en fires nacionals i internacionals amb vista a vendre's com destinacions de turisme cultural.

Moltes d'aquestes accions se seguiran desenvolupant en col·laboració amb altres entitats com Turespaña, Renfe, Paradores o Iberia, entre d'altres, que ajuden a difondre les bondats d'aquestes quinze ciutats.

EN ELS AUTOBUSOS DE MIAMI

En aquest sentit ja s'han posat sobre la taula algunes mesures promocionals com la presència del grup en la pròxima Biennal de Patrimoni de Còrdova amb un estand propi o la consecució d'un conveni signat amb Miami (Estats Units) per difondre la imatge de les quinze ciutats en els autobusos urbans de la població més important de Florida, on viu una important colònia d'hispans.

També s'ha treballat en la modificació de les bases del Premi Patrimoni que atorga el grup, i que ahir a la nit es va lliurar a la Real Fundació de Toledo.

A partir d'ara, el jurat estarà presidit per un expert de la Direcció General de Cultura del Ministeri de Cultura, segons ha explicat Nevado, i tindrà experts per determinar que entitats o institucions són mereixedores d'aquest guardó d'acord amb la protecció i difusió del Patrimoni.

Igualment es continuarà amb el conveni amb RTVE per a l'elaboració de documentals de les 15 ciutats en format d'ultra alta definició (4K); en 2017, l'arribarà el torn a les ciutats de Càceres, Toledo, Salamanca i Mèrida.

En la trobada, que ha tingut lloc al saló de Plens de l'edifici consistorial de Càceres, s'ha avançat també en el Pla Operatiu de Turisme per a 2017 que haurà de ratificar-se a l'assemblea que es farà el 20 de gener en el marc de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que se celebra a Madrid.

Han participat a l'assemblea, a més de la presidenta i alcaldessa de Càceres, Elena Nevado, els alcaldes de Còrdova, María Isabel Ambrosio; de Conca, Ángel Mariscal; l'alcalde d'Eivissa, Rafael Ruíz; el d'Àvila, José Luis Rivas; l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández; l'alcaldessa de Segòvia, Clara Isabel Luquero, i l'alcaldessa de Toledo, Milagros Toló.

També ha estat l'alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna; el d'Alcalá de Henares, Javier Rodríguez; el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; l'alcaldessa de Baeza, Dolores Marín; la d'Úbeda, Antonia Olivares, i en representació de Santiago de Compostel·la ha estat la regidora María Rozas Pérez.

L'única absència ha estat la de Sant Cristòfol de La Laguna (Tenerife), d'on no ha pogut assistir ningú per tenir també esdeveniments que atendre en el seu territori.

Aquesta trobada de Càceres ha tancat una sèrie de celebracions que s'han succeït a la ciutat amb motiu del reconeixement com Ciutat Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco un 26 de novembre de 1986, ara fa trenta anys.

L'agenda de treball va començar ahir a la nit amb la lliura del Premi Patrimoni 2016 que atorga el grup i que aquest any ha recaigut en la Real Fundació de Toledo.

La lliura es va produir després de la celebració d'una reunió de la Comissió executiva preparatòria de l'Assemblea d'Alcaldes que s'ha celebrat aquest dissabte.

Cap recordar que el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear en 1993 i té com a objectiu actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni cultural i en la promoció turística de les 15 ciutats que formen la xarxa, els cascos històrics de la qual han estat reconeguts per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristòfol de La Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda són els municipis integrants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés