Actualitzat 30/03/2017 04:47

Josep Baselga: "La solució contra el càncer la tenim dins nostre"

Els guardonats amb el Premi Internacional Catalunya demanen invertir en educació i ciència

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

L'oncòleg català Josep Baselga ha comparat aquest dimarts la malaltia del càncer amb una partida d'escacs d'alt nivell que la ciència guanyarà, i ha al·ludit als avenços relacionats amb la immunologia: "La solució contra el càncer la tenim dins nostre".

En el seu discurs de recepció del XXVIII Premi Internacional Catalunya al costat dels investigadors també guardonats Joan Massagué i Manel Esteller, Baselga ha recordat que els resultats de nous tractaments immunològics han canviat la vida de molts malalts amb tumors fins ara incurables, com el melanoma, el càncer de pulmó, de cap i de coll, entre d'altres.

"Ara que s'ha demostrat el poder de la immunologia, les comportes de la ciència i de la imaginació s'han obert per sempre", i ha vaticinat que en els pròxims mesos i anys noves teràpies relacionades seguiran revolucionant les teràpies contra el càncer.

Considera un "concepte gairebé poètic" el fet que dins del cos humà estigui la solució a aquesta malaltia --que defineix com el emperador de totes les molèsties--, ja que els científics s'han adonat que els tumors tenen recursos limitats i vies d'escapament finites.

A més, ha constatat l'esperança que aporten noves proves de detecció precoç del càncer basades en la presència de l'ADN, del tumor en sang, ja que obre la possibilitat de detectar els tumors en fases molt inicials.

Els tres premiats han agraït enormement el guardó compartit, que consideren un estímul per seguir investigant, des dels seus punts de vista diferents, una malaltia que sovint castiga a les persones en "la cimera de les seves vides", ha dit Baselga.

MANEL ESTELLER Y JOAN MASSAGUÉ

Esteller ha demanat reconèixer la investigació com un "valor destacat de país", mentre que Baselga ha fet una crida per invertir en educació i ciència.

Massagué ha agraït la tasca de mestres, professors, líders científics, acadèmics, estudiants, divulgadors, investigadors i mecenes en el seu paper de sostenir l'edifici de la ciència.

LA CIÈNCIA: "UN CASTELL COLOSSAL"

Ha comparat la tasca científica amb un 'castell' de deu pisos com el rècord del '4 de 10', un "castell colossal, el més imponent de la història, com el que fa tres setmanes van aixecar els Castellers de Vilafranca i de Terrassa: "Com el de la ciència, està fet d'esforç, unitat, precisió i intel·ligència".

També ha rememorat els seus principis investigadors amb una tesi doctoral dedicada a l'estudi dues hormones amb efectes oposats --la insulina i el glucagó--, que li va fer comprendre la fascinació per dos processos vitals que suposaven "un tema de balanç entre dretes i esquerres", que ha guiat tota la seva investigació.

Massagué, reconegut pels seus estudis sobre la metàstasi, ha celebrada que en els últims 15 anys la comunitat científica ha identificat mecanismes genètics i moleculars que determinen la metàstasi en diversos òrgans com a conseqüència de diferents tumors.

Esteller, destacat per investigacions en epigenética, ha dedicat el premi a totes les persones que pateixen una malaltia greu i al seu entorn: a la dona que viu angoixada per un càncer de mama, al jove a qui se li diagnostica un tumor cerebral, a l'home que queda parcialment incapacitat per un ictus.

"Vull dir-vos també que aquest reconeixement honra més a qui la dóna que a qui ho rep", ha dit Esteller, que ha celebrada que Catalunya elevi aquesta distinció.

"Sol puc pagar-vos la vostra confiança tornant demà al laboratori i donant una de les coses que millor tenim els humans, un treball que va més enllà d'un mateix per beneficiar a un altre", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés