Actualitzat 17/01/2017 14:58

Jordi Via: "Les empreses d'economia social i solidària han aguantat millor la crisi"

Jordi Via, comisionado de Economía Cooperativa de Barcelona
EUROPA PRESS

L'Ajuntament facilita que usuaris es canviïn a companyies alternatives de subministraments

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Via, ha assegurat que les empreses d'economia social i solidària han estat capaços d'aguantar "millor" la crisi econòmica a causa de a la implicació personal dels treballadors en el projecte.

"La mortalitat de les noves empreses micro o pimes és menor en el sector de l'economia social i solidària, i el percentatge augmenta en aquelles empreses convencionals", ha dit en una entrevista a Europa Press, tot i que ha afirmat que totes elles han fet front a reestructuració de costos i problemes per remunerar als seus treballadors.

Via ha destacat que els factors clau en la supervivència d'aquestes empreses són que la dotació i capitalització inicial de l'empresa acostuma a ser millor que en una empresa unipersonal, i que el treballador participa directament en la gestió del negoci, per la qual cosa hi ha una major implicació de l'empleat en moments de dificultat econòmica.

"Les persones que treballen en un projecte empresarial d'aquestes característiques milloren la seva condició com a persona durant el desenvolupament de la idea", segons Via, que ha afegit que aquestes empreses contribueixen a millorar la societat on es desenvolupen, a més de tenir una especial consideració per l'entorn més pròxim.

IMPACTE ECONÒMIC

Ha explicat que les empreses socials i solidàries representen el 7% del PIB de la ciutat i el 8% dels llocs de treball, però que el PIB no és l'índex més indicat per quantificar l'impacte d'aquests projectes: "No ens agrada des de la nostra òptica, perquè identifica el creixement de l'activitat econòmica independentment del seu origen i de la distribució de la riquesa".

Preguntat sobre les previsions de creació de llocs de treball arran del Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària, al qual preveu destinar 24,5 milions d'euros fins a 2019, Via ha respost que prefereixen "no quantificar", i que el resultat del pla no es podrà mesurar a l'augment o no de llocs de treball en el sector.

"Un increment no podria ser atribuïble només a la política del Govern municipal, sinó també a l'evolució de la conjuntura econòmica i a les polítiques a l'àmbit de l'economia social i solidària que impulsi el Govern", tot i que ha afirmat que l'Ajuntament de Barcelona emetrà un informe de valoració a final de mandat.

Ha assegurat que el paper de l'Ajuntament és "facilitar" la creació d'ocupacions; oferir acompanyament i informació a aquestes empreses; ajudar a millorar la seva visibilització, i disposar de recursos i infraestructures que permetin arrencar nous projectes o impulsar aquells ja existents.

CONSUM RESPONSABLE

Via també ha explicat que la II Fira de Consum Responsable, Economia Social i Solidària, que es va instal·lar a la plaça Catalunya fins al 4 de gener sota el lema 'Un espai per somiar!', és un espai on l'Ajuntament ha volgut donar a conèixer un model econòmic més sostenible, que "posi a les persones en primer lloc, per davant dels beneficis".

Ha destacat que aquest any s'ha estrenat un nou espai, la Install Party d'Alternatives, una festa que, sota el lema 'Desconnecta't del capitalisme, instal·la't les alternatives', invita als usuaris de serveis a l'àmbit de les finances, l'energia i la telefonia, entre d'altres, a superar el model de consum "injust i insostenible" actual.

"Les alternatives de l'economia solidària faciliten als consumidors el canvi de companyia, que a vegades és un procés pesat", ha observat Via, pel que la Install Party anima als consumidors a portar les seves dades bancàries i dades de titularitat dels serveis de llum o telèfon per fer el canvi de companyia.

ECONOMIA DE LES CURES

Preguntat sobre el paper de la dona en l'economia social i solidària, Via ha explicat que el treball que desenvolupa el seu Comissionat contribueix que qüestions relacionades amb el món de les cures i de l'equitat de gènere es vegin reforçades i visibilitzades: "El departament de Programes del Temps i Economia de les Atencions fa un treball de diagnòstic a la ciutat, que permetrà presentar una proposta de treball a començament de 2017".

En aquest sentit, ha dit que l'objectiu és fer arribar el missatge que "no és possible la societat ni l'economia sense l'Economia de les Atencions, que habitualment està assumida per les dones i és invisible", i ha insistit que impulsessin una campanya de divulgació, a més de fomentar la reflexió interna en el mateix Ajuntament i treballar per detectar iniciatives d'autoorganització a l'entorn de les cures que permetin impulsar projectes de caràcter cooperatiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés