Actualitzat 08/03/2016 10:11

'Helicobacter pylori', un intrús còmode a l'estómag humà

'Helicobacter Pylori’
GETTY//DTKUTOO

MADRID, 7 Mar. (EDIZIONES)

'Helicobacter pylori' és un bacteri que colonitza l'estómac de les persones, no dels animals, i que és el responsable de la gastritis, l'úlcera pèptica i el càncer gàstric. És la infecció més freqüent al món. El 50% de la població mundial està infectada, unes xifres similars a les de la població espanyola, tot i que existeixen països on la infecció afecta fins al 90% dels seus habitants.

   Segons explica a Infosalus*el doctor Javier P. Gisbert, especialista del Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari La Princesa de Madrid*i expert internacional en matèria d''Helicobacter pylori', aquest bacteri infecta l'estómac i s'encomana entre persones, tot i que encara no s'ha determinat a ciència certa la via de contagi.

   "Es creu que als països en vies de desenvolupament la via de contagi és fonamentalment fecal-oral, mentre que als països desenvolupats podria ser oral-oral a través del reflux i la regurgitació del material gàstric, i sempre persona a persona", comenta el doctor Gisbert, integrant del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) i representant espanyol del Grup Europeu per a l'Estudi d'Helicobacter.

   El seu reservori natural és l'estómac de les persones, on el bacteri es troba còmode: "Tot i que fins fa algun temps es pensava que l'estómac era un lloc inhòspit per als bacteris perquè l'àcid els matava, el cert és que l''H. pylori' té una coberta protectora que neutralitza l'àcid clorhídric de l'estómac".

   Del total de les gastritis,*la immensa majoria són ocasionades per la bacteria, igual que les úlceres duodenals, en què el percentatge en el qual intervé és superior al 90%,*mentre que en el cas de les úlceres gàstriques aquest percentatge baixa, tot i que supera el 50% dels casos per la infecció del bacteri.

ERADICAR LA INFECCIÓ I FRENAR EL CÀNCER GÀSTRIC

   "Pel que fa al càncer gàstric, si aconseguíssim eradicar la infecció per 'H. pylori' al món, desapareixerien la immensa majoria d'aquests càncers, que són molt agressius i que es troben entre els que tenen una mortalitat més elevada", apunta el doctor Gisbert sobre el fet que el bacteri ocasiona fins al 90% d'aquests tumors malignes.

   Als països desenvolupats, el contagi ocorre fonamentalment per via oral-oral, però no a través de la saliva ni dels petons, sinó pel reflux o regurgitació/vòmit del material gàstric i durant la infància. En el cas dels països subdesenvolupats, la infecció seria més entre la població a causa de les condicions sociosanitàries deficients que faciliten que les persones puguin entrar en contacte amb excrements humans i aigües contaminades.

   La infecció no sol detectar-se en la infància, ja que el seu temps de latència és molt llarg i requereix molts anys fins que es presenten símptomes com els de l'úlcera pèptica o el càncer gàstric. Tot i que el 50% de la població està infectada, només un petit percentatge desenvoluparà una úlcera o càncer gàstric. En això intervindran factors interns i externs, com la susceptibilitat de la persona infectada, la virulència de l'espècie d''H. pylori' implicada i l'entorn o ambient d'aquesta persona (com per exemple el tabaquisme o la dieta).

   "La totalitat dels pacients infectats té gastritis si es realitza una biòpsia per endoscòpia, que mostra la inflamació a la mucosa de l'estómac. No existeix l'estat de portador sa, que és característic d'altres infeccions. Aquesta gastritis sol ser asimptomàtica i el pacient habitualment no presenta clínica digestiva", assenyala el doctor Gisbert.

   Tot i això, el gastroenteròleg comenta que l'estratègia terapèutica més eficient no és tractar tota la població mundial afectada sinó el desenvolupament d'una futura vacuna que aconsegueixi prevenir i eradicar la infecció de manera generalitzada. "El desenvolupament de la vacuna està sent més difícil del que es preveia i tot i que els primers resultats obtinguts de manera recent són prometedors, queda encara un llarg recorregut fins que estigui disponible per al seu ús en la pràctica clínica", afirma l'especialista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés