Actualitzat 27/04/2016 12:28

Google et coneix més del que creies: aquesta és la informació que recopila sobre tu

Google
CREATIVE COMMONS / PIXABAY

MADRID, 27 Abr. (EDIZIONES/Portaltic)

   Segur que alguna vegada has pensat "com sap Google que aquest anunci em pot interessar?" quan et trobes una imatge d'alguna cosa que vols comprar en un d'aquests espais publicitaris. El gegant tecnològic guarda i accedeix a moltes dades sobre tu per conèixer-te millor però saps fins a quin punt ho fa?

   La privacitat i la seguretat a la xarxa són conceptes fonamentals pels quals tant les empreses com els consumidors estan preocupats. Que no robin les dades personals de ningú i que la navegació sigui segura a qualsevol pàgina o servei és fonamental en una era en la qual estranya és la persona que no guarda, usa o comparteix amb d'altres de la seva confiança informació personal.

   Gmail, Google Drive, Google Fotos i Youtube Mountain View tenen en la seva possessió un gran nombre de serveis o plataformes que estan en el dia a dia de molta gent. L'accés a totes aquestes plataformes, sigui a través d'un desemborsament de diners o de manera gratuïta, implica que la companyia emmagatzemi les teves dades.

   Google sap quines pàgines consultes a Internet, els teus gustos, quants correus envies/reps, quins vídeos veus a Youtube i força més informació, tot això amb el propòsit de convertir-te en el millor client possible de cara als anunciants. Perquè et facis una idea més concreta de per què et coneix tant, aquí van les dades més importants que aquest gran gegant recopila sobre tu.

PÀGINES WEBS QUE VISITES

   La companyia emmagatzema informació sobretot allò que cerques a Internet, a més d'en quins llocs entres o deixes d'entrar, quantes vegades ho fas i en quins dies, i fins i tot el que et dediques a fer cada vegada que visites un lloc web o que entres una cerca en el seu propi cercador.

   Tot això li serveix a Google per "millorar el servei que proporciona als usuaris", o el que és el mateix, per oferir anuncis personalitzats segons els gustos i que aquests facin més efecte en els individus, per oferir recomanacions personalitzades al Youtube, per rebre informes d'errors en el sistema o per saber quins tipus de navegador d'Internet utilitzes i com, entre moltes altres coses.

DISPOSITIUS MÒBILS (TAULETES I TELÈFONS)

   Els dispositius amb Android són aquells que més informació recapten per Google. En aquests casos, els de Mountain View es queden amb la informació dels contactes que tinguis guardats (tant noms com número de telèfon, adreça, correu, etc.), així com amb les dades de les aplicacions.

   També recapta informació sobre el teu operador de telefonia, quin mòbil tens, quina marca, les teves dades bancàries per usar Google Play, etc. És més, cada vegada que tens la pantalla del terminal activa, Google la revisa perquè no se li escapi cap informació.

APLICACIONS I SERVEIS QUE USES

   Els de Mountain View no es queden aquí, sinó que recopilen com, quan, quant i amb quina freqüència uses les aplicacions, quin tipus de coses descarregues, si es tracta de contingut de pagament o no, etc.

   També emmagatzemen els permisos que necessiten les aplicacions, llocs o serveis per funcionar, és a dir, els permisos als quals has donat el vistiplau d'aquell programari que té accés al teu compte de Google.

YOUTUBE

   Youtube és un dels serveis estrella dels de Mountain View. Pot ser que no tinguis un mòbil Android, que no usis Google Drive o que mai hagis utilitzat la seva plataforma per a blogs, Blogger, però estrany serà que mai vegis un sol vídeo al Youtube, encara que sigui un tutorial quan se't trenca o no saps usar alguna cosa.

   La plataforma de vídeos emmagatzema l'historial de tot el contingut que vegis sempre que estigui connectada al teu compte de Google --cosa necessària per subscriure't a canals--. Concretament, guarda el títol del vídeo en un enllaç al mateix lloc, l'hora i la data exacta en què l'has visionat.

   El cercador de Youtube no es queda fora d'aquest emmagatzematge de dades, perquè tot el que cerques en ell queda registrat.

GOOGLE NOW

   Google Now tampoc se'n lliure. Tot el que li has dit alguna vegada a Google Now mitjançant la veu està emmagatzemat en els servidors de la companyia. El motiu? Que els de Mountain View l'usen per fer models de la teva veu amb els quals millorar la intel·ligència artificial de l'assistent de veu.

UBICACIÓ I RECORREGUT REALITZATS

   Si tens un mòbil, ja sigui Android o iOS, en el qual usis Google Maps, la companyia tindrà accés a les teves cerques i a la teva ubicació sempre que usis l'aplicació per consultar coses, marcar rutes, etc.

   A més, és possible que els teus dispositius (Android) enviïn de forma constant informació d'on ets i a on vas a Google, i arriba a emmagatzemar recorreguts complets per ordre cronològic de visita (surto de casa, vaig al parc, torno a casa).

   L'empresa pot arribar a tenir una informació personal detallada d'on vius, on treballes, a quins llocs vas de forma més freqüent i quant temps passes en aquests cada vegada que els visites, així com la data i l'hora en la qual la ubicació del teu mòbil emmagatzemi que has estat en un d'aquests llocs.

INTERESSOS PER A LA PUBLICITAT

   Molt unit a l'historial de pàgines webs visitades es troben els interessos que pots seleccionar o no de cara a controlar més els anuncis que et surten en la xarxa.

   El fet que t'apareguin anuncis que puguin resultar-te cridaners es deu als interessos que tens marcats. Això segmenta la publicitat gràcies al fet que ajuden a crear un perfil de gustos, edat i gènere, entre altres dades, per enfocar millor el que veus o deixes de veure, resultant tot molt més personalitzat a canvi d'unes "poques" dades.

ALTRES DADES: DRIVE, NOTES, BLOGS I MÉS

   Encara que les categories anteriors són potser les cridaneres pel que fa a les dades emmagatzemades, Google va més enllà i guarda molta més informació, encara que pugui passar més desapercebuda per a alguns.

   Si tens un blog de Blogger, has de saber que les publicacions i comentaris que facis queden emmagatzemats en els seus servidors. Els esdeveniments del calendari, els contactes i amics de Google+, les converses de Hangouts, les notes de Google Keep i el que compris amb Google Wallet, també seran carn de canó per Google.

   A més, els correus electrònics que envies i reps, així com la llibreta d'adreces, també seran recollits per la companyia. Els arxius que pugis al núvol de Google Drive i les imatges de Google Fotos corren la mateixa sort que tot l'anterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés