Publicat 02/09/2016 19:24

La Generalitat recorre la sentència que obliga al Mnac a tornar les pintures de Sijena

Monasterio de Sijena
DGA

Demana fer la vista oral per "clarificar la posició de les parts"

BARCELONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

El Gabinet Jurídic de la Conselleria de Presidència de la Generalitat ha interposat un recurs d'apel·lació al jutjat de Primera Instància 2 d'Osca (Aragó) contra la sentència del 4 de juliol de 2016 que condemna al Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) a tornar les pintures murals de Sijena a la Sala Capitular del Real Monestir de Villanueva de Sijena (Osca) i a pagar les costes del judici.

El recurs, a què ha tingut accés Europa Press, també s'ha presentat contra els actes i resolucions anteriors dictats en aquest procés des del 5 de setembre de 2014, i la Generalitat demana que s'estimi el recurs d'apel·lació i es dicti una sentència per la qual "es retrotreguin les actuacions al moment en què s'han produït els defectes processals denunciats en aquest recurs d'apel·lació".

Ha sol·licitat que, en qualsevol cas, es revoqui la sentència recorreguda i es "desestimin íntegrament" les demandes plantejades davant del jutjat de primera instància.

"Donada la importància de l'objecte del present litigi, així com la conflictivitat processal i sobre el fons de l'assumpte, entén aquesta representació que la vista oral pot ajudar a clarificar la posició de les parts", ha afirmat la Generalitat, que per aquest motiu ha demanat la celebració de la vista.

Alhora, la Generalitat ha assegurat que la quantia del procediment puja a 1 milió d'euros, sobre la qual ha demanat que es fixi la quantia i s'acordi la conformitat.

EL MNAC, CONDEMNAT

En la sentència del 4 de juliol de 2016, la jutge Silvia Ferreruela va estimar la demanda presentada pel Govern d'Aragó contra el Mnac, actual dipositari de les pintures, i al qual va condemnar a retornar-les.

La demanda ha estat interposada el 18 de febrer de 2014 al jutjat pel Govern aragonès actuant en el seu propi nom com a titular de la competència en matèria de protecció de patrimoni històric, i exercint a més les accions que correspondrien a les propietàries dels béns, les religioses del Real Monestir de Sijena, els qui han cedit les accions a l'executiu aragonès.

A la demanda presentada pel Mnac es va unir la Generalitat personant-se en el procés, i les dues institucions van al·legar entre d'altres raons la possessió legítima de les pintures per part del Mnac, a l'haver-se subscrit el 17 de desembre de 1992 un contracte entre la Generalitat i l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, pel qual l'ordre religiosa va cedir les pintures a la Generalitat per a la seva exhibició, de manera que, mentre s'exhibeixin, no poden reclamar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés