Publicat 18/07/2016 21:58

La Generalitat evoca a Pau Casals per iniciar la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil

El president Puigdemont encapçala l'acte d'homenatge a les víctimes i als supervivents

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha començat aquest dilluns els actes de commemoració del 80 aniversari del començament de la Guerra Civil Espanyola amb un acte al Palau de la Música en el qual s'ha evocat la figura de Pau Casals per reivindicar les persones que van patir el conflicte i també als supervivents.

L'acte l'ha encapçalat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; i ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la portaveu del Govern, Neus Munté; els consellers Raül Romeva i Toni Comín, i els diputats Lluís Rabell (SíQueEsPot), Mireia Boya (CUP) i Josep Maria Forné (JxSí), entre d'altres.

El 18 de juliol de 1936, el dia de l'aixecament militar contra la República, Pau Casals es trobava assajant al Palau de la Música --la Novena Simfonia de Beethoven-- perquè l'endemà havia d'actuar en la inauguració de l'Olimpíada Popular de Barcelona, la rèplica alternativa a l'Olimpíada de Berlín, organitzada pel règim nazi.

En ple assaig va comparèixer un emissari de la Generalitat que els va informar de l'aixecament al nord d'Àfrica i en alguns punts de la península, i els va comunicar la suspensió de l'olimpíada: abans d'acomiadar-se de músics i cantants, Casals va proposar interpretar la Novena Simfonia abans que comencés la guerra.

L'acte d'aquest dilluns ha portat del nom de 'L'últim assaig', en al·lusió a l'actuació de Casals que mai va veure la llum, per homenatjar a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i molt especialment dels quals encara viuen i van patir el conflicte.

Presentat per Helena Miquel i amb els actors Toni Sevilla i Maria Rodríguez, l'acte ha comptat amb la música de la Companyia Elèctrica Dharma, l'Orfeò Gracienc i la Coral Càrmina, i de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

S'han tocat peces com el Cant del Ocells, en homenatge a la interpretació cèlebre per part de Pau Casals davant de les Nacions Unides; Bella Ciao, un himne oficiós contra el feixisme; la melodia de La Internacional, la peça per excel·lència del moviment obrer de l'època, i la Novena Simfonia, com a homenatge a l'actuació truncada de Casals.

"DESMEMORIAMENT"

L'acte ha comptat amb diversos vídeos de testimonis directes del conflicte com Lluís Martí, Josep Pujades, Dolors Herrerías, Andreu Canet i Josep Capsada, i Maria Onelia Muñiz, que han relatat els horrors del conflicte: des de la incertesa del dia del cop, fins a les execucions i l'exili forçat als camps francesos.

La conductora de l'acte ha destacat que una de les grans xacres del règim franquista ha estat la "desmemoriament" que va buscar imposar entre la població, un desmemoriament que actes com els d'aquest dilluns al Palau volen combatre.

Evocant la figura de Pau Casals, la Generalitat i en concret la Conselleria d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència --qui lidera els actes commemoratius--, han volgut reivindicar els valors universals de la pau, la justícia i la reparació.

'INDEPENDÈNCIA, INDEPENDÈNCIA'

Amb efectes sonors de moments de la guerra com els bombardejos aeris, l'acte s'ha dividit en quatre fases: l'auge de la república i l'impacte del cop d'estat; la guerra; els exiliats pel conflicte i un quart bloc ha defensat un futur de pau, i ha acabat amb crits de 'independència, independència' dels assistents.

Puigdemont s'ha referit a aquesta efemèride en un apunt en Twitter recollit per Europa Press: "Avui és un dia per recordar i homenatjar a tanta gent que ha defensat la llibertat contra el feixisme i que va pagar conseqüències terribles".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés