Actualitzat 30/03/2017 15:13

La Fundació Pere Tarrés obre el centre del Poblenou rehabilitat per a 114 nens vulnerables

Acompanya "a créixer" 75 famílies, amb reforç escolar, oci educatiu i treball amb pares i nadons

BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Pere Tarrés obre aquest dilluns el seu Centre Socioeducatiu Poblenou per atendre 114 nens de 75 famílies vulnerables del districte barceloní de Sant Martí, després de rehabilitar les instal·lacions per "dignificar" l'espai i poder atendre amb qualitat els usuaris, que comptaran per primera vegada amb calefacció, ha explicat en roda de premsa la directora del centre, Cristina López.

El director de la Xarxa de centres socioeducatius de la fundació, Rafael Ruiz de Gauna, i el secretari tècnic de la xarxa, Albert Riu, han destacat que l'espai s'ha adaptat amb 346.913 euros procedents íntegrament de finançament privat, que han permès renovar parets i sòls, però també millorar la instal·lació elèctrica i instal·lar calefacció, a més de crear espais com una sala de lectura.

"Aquest serà el primer hivern en el qual en centre socioeducatiu no s'haurà d'anar amb jaqueta", ha observat Riu, que ha afegit que les obres han servit també per donar compliment als requisits que demana la cartera de serveis socials per poder considerar les instal·lacions --que acollia històricament l'acció social de la parròquia del Sagrat Cor-- com un centre obert, amb condicions com disposar d'una dutxa, per exemple, que usaran nens i pares.

Han destacat que és un espai altament rendible a nivell social, perquè des de primera hora del matí rep mares amb fills menors de 3 anys als quals "ajuden a créixer" --amb el repte que s'ampliï el nombre de pares que participen--; a la tarda s'omple de nens, als quals s'ofereix un berenar a més de reforç escolar i oci educatiu, i el cap de setmana segueix amb activitats i acollint monitors i esplais.

Té una treballadora social, un psicòleg, tres educadors socials i un integrador social i va ampliar la seva acció entre setmana des del 2012 després de detectar les necessitats socials al barri, on famílies requerien d'un espai perquè els nens vulnerables continuessin l'acció socioeducativa, i que els ha fet ampliar aquest any fins a primer d'ESO.

VULNERABILITAT

Ruiz ha destacat que tot i que els indicadors macroeconòmics indiquen millores, les famílies segueixen notant les conseqüències de la crisi, amb atur i precarietat laboral, que ha convertit als nens en el col·lectiu "més vulnerable", amb el 28% en risc de pobresa --segons dades deL 2015 de l'Idescat--, i ha apuntat que el 86% dels usuaris estan atesos pels serveis socials.

El 20% són famílies monoparentals, mentre que també hi ha famílies migrades i nombroses, i ha subratllat que les xifres de fracàs escolar són altes en col·lectius en risc d'exclusió: "Si no atenem aquesta infància vulnerable, ja sabem quines són les conseqüències", ha alertat referint-se al risc per a la salut i el desenvolupament que suposa no abordar aquestes problemàtiques.

La Xarxa de centres socioeducatius de la fundació té dos propis, el del Poblenou i un al Poble Sec --també a Barcelona--, a més de 21 centres adscrits, entre els quals han rehabilitat quatre: "El repte és tenir la gasolina per poder circular tot l'any", ha apuntat Riu, que ha xifrat en 200.000 euros --50.000 a l'estiu, per ser més intensiu-- el pressupost d'un any del centre del Poblenou.

L'espai, que ofereix a les famílies una quota "simbòlica", es finança amb donacions com la del programa Caixa ProInfancia, i han confiat que l'aportació de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona s'ampliï, amb el repte de poder augmentar la seva acció i atendre més edats, amb un projecte per al 2025 que requeriria 450.000 euros.

VINCLES ENTRE FAMÍLIES

L'adequació del centre s'ha realitzat amb 281.570 euros de donatius de particulars i empreses, 32.379 de la targeta solidària CatalunyaCaixa, 15.360 de la campanya 'Els compromesos' i 17.605 d'un sopar solidari, on els assistents podran participar aquest dilluns a la tarda en la festa d'obertura, que reunirà famílies i nens.

López ha relatat que pares i fills han estat preparant amb il·lusió la inauguració de l'espai, que és "com una llar", i a més de treballar conjuntament amb el teixit social del barri -amb escoles, serveis socials però també associacions--, crea vincles entre famílies amb diferents realitats culturals i socioeconòmiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés