Actualitzat 18/11/2014 13:54

Els rostres del dolor amagat

Dones. Afganistan
Foto: PALAU ROBERT

BARCELONA, 18 Nov. (EUROPA PRESS)

L'Afganistan és l'únic país del món on les dones se suïciden més que els homes, una realitat que oculta allò que les xifres no expliquen, com ara els matrimonis forçats, la maternitat precoç i la desesperació de veure's en un carreró sense sortida.

   A l'exposició 'Dones. Afganistan', que es pot veure al Palau Robert de Barcelona, el fotògraf Gervasio Sánchez retrata la vida quotidiana de les víctimes d'una violència estructural que es veu agreujada per la guerra, la impunitat i el masclisme. Sánchez va haver de viatjar fins a deu vegades en sis anys a l'Afganistan per culminar les 150 fotografies que formen la mostra.

   Va ser una feina "plena de dificultats" que no hagués estat possible, assegura, sense la col·laboració de la periodista Mònica Bernabé, que treballa a l'Afganistan desde fa vuit anys i es va encarregar dels permisos per entrar i fotografiar presons, correccionals, centres de desintoxicació i hospitals. A més, Bernabé s'ha fet càrrec dels textos de l'exposició.

   Sánchez, reconegut fotògraf i periodista per les seves tasques a la guerra dels Balcans o sobre desapareguts arreu del món, entre d'altres, afirma que el cas de l'Afganistan és el que més l'ha copejat: "Aquí el problema està en el fet que quan fotografies una criatura de 13 anys a una casa d'acollida que ha patit maltractaments i abusos sexuals, perquè els adults es casen amb nenes en matrimonis forçats i això és abusar, tu veus clarament que no millorarà la seva vida... Si no és que amb el temps el pare l'accepta, busca algú que se'n vulgui fer càrrec... És una escapada a una carreró sense sortida".

L'OPI

   L'Afganistan és un dels pitjors països per ser mare, perquè té un dels índex de mortalitat materna més alts del món. Segons dades de l'Organtizació Mundial de la Salut (OMS), 460 de cada 100.000 afganeses moren durant l'embaràs o el part.

   Les dones són mares molt joves, moltes vegades i de manera molt seguida, en contra de la seva voluntat i sense poder rebre atenció sanitària de qualitat. L'opi acaba sent una sortida a la falta de medicaments i al patiment físic extrem, i és que l'Afganistan concentra el 90% de la producció d'opi del planeta.

   "Té a veure amb un patiment inacceptable", explica Sánchez. "Són situacions que violen les pròpies lleis afganes. Hi ha lleis que prohibeixen la violència contra les dones, que facin casar-les abans dels 16 anys, els matrimonis forçats, i és que moltes vegades ni coneixen el marit... Tot això està legislat, però és paper mullat quan es produeixen milers de situacions que violen aquestes lleis".

PASSIVITAT DEL GOVERN I LA COMUNITAT INTERNACIONAL

   Per a Sánchez, la culpa d'aquestes injustícies i il·legalitats envers les dones és de "la passivitat dels governs I el sistema judicial". "Tretze anys després de la caiguda del règim talibà, la comunitat internacional és incapaç d'imposar al govern afgà que la situació és inacceptable", afegeix.

   "És l'únic país del món on hi ha més dones que se suïciden que no pas homes. Estem parlant de situacions brutals que afecten la dona, menor i adulta. El problema de les adultes, la seva tragèdia, el seu drama, va començar quan eren nenes. Jo els he conegut directament i algunes han mort després... Són éssers humans desprotegits", sentencia Sánchez.

   En aquest context, la mort esdevé moltes vegades l'única solució que hi veuen aquestes dones. Segons dades del Ministeri de Salut Pública de l'Afganistan, unes 2.500 dones es van llevar la vida el 2013. Moltes d'elles ho fan cremant-se a lo bonze i, si sobreviuen, la família ho intenta ocultar dient que s'han cremat a la cuina perquè ho consideren una deshonra.

   'Dones. Afganistan' posa noms, cognoms, edats i cares a aquestes situacions del dia a dia, per explicar, per exemple, la història de la Zar Gul, de 20 anys i amb dos fills, qui el seu pare va obligar a casar-se amb un home 30 anys més gran que ja tenia una primera esposa. Ella va fugir, ara viu en una casa d'acollida i es vol divorciar.

   Les activistes no ho tenen fàcil a l'Afganistan. Moltes d'elles opten per continuar solteres i són amenaçades físicament per defensar els drets de les dones. A Kandahar, al sud del país, hi ha que han estat assassinades. "A mi no m'estranyaria, llevar-me un dia, i saber que a alguna de les que he conegut els ha passat alguna cosa", confessa Sánchez.

   L'exposició, de caràcter itinerant, és un projecte de l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) i es podrà veure al Palau Robert fins al 15 de febrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés