Publicat 18/02/2016 19:40

Els comerços de Barcelona podran obrir 5 diumenges entre el maig i l'octubre

Ferràs, Fraile y Gasca critican la liberalización de horarios comerciales
EUROPA PRESS

Aquest any s'obrirà el 8, 15 i 22 de maig i el 2 i 9 d'octubre de 12 a 20 hores

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern municipal de Barcelona i les associacions i gremis de comerciants han acordat el calendari de diumenges d'obertura comercial autoritzada a l'estiu, que aquest 2016 recauran el 8, 15 i 22 de maig, i el 2 i el 9 d'octubre, en horari de 12.00 a 20.00 hores.

Així ho ha dit aquest dijous en roda de premsa el regidor d'Ocupació, Agustí Colom, que ha comparegut juntament amb representants d'entitats com Barcelona Oberta, la Fundació Barcelona Comerç, Pimec Comerç, la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Cedac i la Favb, entre d'altres.

Així, l'acord consisteix que cada any es fixaran cinc diumenges d'obertura comercial entre el 5 i el 24 de maig, i entre l'1 i el 14 d'octubre --els dos inclosos--, i l'Ajuntament també es compromet a establir els dos festius que pot fixar el consistori del total de quatre autoritzats per la Generalitat per al 2017 en consens amb les entitats representatives del sector.

D'aquesta manera, per a l'any que ve es mantindrà el 3 de desembre i es fixa el 23 d'abril, la diada de Sant Jordi, en lloc del 12 d'octubre; el govern d'Ada Colau també s'ha compromès a fixar els dos festius modificables pel consistori per al 2018 i al 2019 d'acord amb el sector.

"És un acord fruit de cadascun de nosaltres, fruit d'una majoria social", ha dit Colom, que ha recordat que fins ara hi ha hagut una polarització de posicions entre el sector i que ara s'ha construït un punt de trobada on tothom es troba reflectit.

Des de Barcelona Oberta, el seu president, Gabriel Jené, ha reconegut que li hauria agradat aconseguir més dies d'obertura i que continuarà "martellejant" el consistori, si bé ha apostat per buscar l'interès general de la ciutat.

"Tots hem hagut de cedir en alguna cosa", ha admès el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, que també ha fet una crida al bé comú del sector.

L'Ajuntament tramitarà aquest acord a través d'una modificació de la determinació de Barcelona com a municipi turístic a efectes d'horaris comercials, i ho preveu aprovar al pròxim Consell Plenari.

ÀMBIT D'ACTUACIÓ

La nova mesura comprèn els barris del Raval, Gòtic, Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera (Ciutat Vella); Fort Pienc, Sagrada Família, Dreta de l'Eixample, Antiga Esquerra de l'Eixample, Nova Esquerra de l'Eixample i Sant Antoni (Eixample); Poble-sec, Hostafrancs i Sants (Sants-Montjuïc); La Salut, Vila de Gràcia i Camp d'en Grassot i Gràcia Nova (Gràcia), i Camp de l'Arpa del Clot (Sant Martí).

L'acord també inclou el compromís de l'Ajuntament i del sector de crear ocupació de qualitat en el sector comercial, lluitant contra la precarietat laboral i fomentant l'estabilitat.

El Govern de Colau va mantenir l'estiu passat els horaris comercials establerts l'any anterior en el mandat liderat per l'exalcalde Xavier Trias, que permetia l'obertura dels comerços situats a zones turístiques els diumenges des de juliol fins al 15 de setembre.

Ho va fer perquè considerava que no tenia temps suficient d'abordar amb rigor aquesta qüestió, però ha manifestat el seu compromís de reprendre el diàleg amb el teixit comercial, els grups polítics del consistori, els sindicats i els consumidors per arribar a un consens que s'ha materialitzat en aquest acord.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés