Actualitzat 21/11/2014 11:42

Els 20 errors més freqüents en la compra de joguines

Juguetes
Foto: THINKSTOCK

La bona tria d'una joguina és una gran inversió que contribueix al desenvolupament integral dels teus fills. La joguina és només un instrument, el més important és el joc. L'Associació d'Investigació de la Indústria de la Joguina (AIJU) ha elaborat un document amb els errors més freqüents en la compra de joguines perquè puguem evitar-los de cara a aquest Nadal.

   L'Associació indica que existeixen 14 tipus de dades per a cada producte: nom de la joguina, fabricant o distribuïdor, edat recomanada, característiques, referència de mida, adequació per a persones amb discapacitat (visual, auditiva i motora), orientació de preu, tipus de joc, aspectes psicopedagògics, adequació per al context escolar o hospitalari i per al joc en família, en els quals cal fixar-se abans d'adquirir una joguina.

Així doncs, els errors més freqüents després a l'hora de comprar joguines són:

1.   No mirar bé l'envàs i l'etiquetatge. Sempre cal buscar les indicacions del producte, que poden incloure advertiments relacionats amb la seguretat, el contingut o les condicions d'ús.

2.   No donar importància a les indicacions de seguretat. Si no en fem cas podem posar en perill la seguretat dels nostres fills. Sempre cal tenir-les en compte i més si la joguina és per a un menor de 3 anys.

3.   Regalar joguines no apropiades per a l'edat del nen. Les joguines han de respondre a les necessitats de creixement. No han de ser massa complicades ni massa simples. És molt freqüent que regalem als nens joguines per a nens més grans. No anticipem experiències de joc, cada cosa al seu temps. Les recomanacions d'edat dels envasos ens poden ajudar a decidir tot i que, compte!, no sempre estan ben posades.

4.   Regalar joguines només en funció del sexe. El joc és lliure i espontani, i així l'hem d'entendre els adults.

5.   Regalar joguines que transmetin valors no desitjats. Algunes joguines posseeixen connotacions sexistes, racistes, violentes, etc., contràries als principis socials i educatius que ens esforcem per transmetre'ls.

6.   Triar joguines que no permetin que el nen prengui protagonisme. Les joguines han de ser estimulants i permetre una actitud activa al nen que juga, no hem de relegar-les a mers espectadors.

7.   Escollir joguines instructives, però no divertides. Les joguines són un bon recurs per aprendre, però a més han de divertir i interessar. Si no són divertides, no són bones joguines.

8.  Regalar massa joguines. Cal regalar prou joguines, però no en excés. No els ajudarem comprant-los tot el que demanen sinó tot just el que necessiten. Una quantitat de joguines excessiva provoca actituds de capritx, avorriment o menyspreu per les joguines i, sovint, acaba comportant desordre i falta d'interès per conservar-les.

9.   Deixar-se portar per la publicitat. Els nens han d'aprendre que publicitat i qualitat no necessàriament han d'anar associades i que en publicitat les coses no sempre són com semblen. Els pares també hem de ser crítics i fer-la servir per informar-nos, però hem de cercar també altres recursos.

10.   Regalar joguines només en èpoques concretes. Els nens no només necessiten jugar al Nadal o pel seu aniversari. És important repartir els regals de joguines al llarg de tot l'any, així hi continuarem mantenint la il·lusió i l'interès.

11.   Deixar de regalar joguines a nens grans. El joc és necessari per al desenvolupament i hem de facilitar-lo en totes les etapes de la infantesa i no només al començament.

12.   No pensar en joguines quan hem de fer un regal a un adult. El gaudi que genera el joc és ja en si suficient com per millorar la qualitat de vida de les persones de totes les edats. A més, exercita les habilitats i aferma aprenentatges.

13.   Comprar joguines a preus sorprenentment barats. Qualitat no significa preus alts, però cal desconfiar de productes molt barats, ja que és més probable que tinguin problemes de seguretat, duració, manejabilitat, etc.

14.   Adquirir joguines en establiments no especialitzats. Els comerços responsables poden informar millor i atendre adequadament possibles reclamacions. No sempre els productes més sofisticats són els més enriquidors per als nens.

15.   No tenir en compte les peticions dels nens o complir-les a ulls clucs. És important escoltar els nens i tenir-ne en compte les peticions, però cal saber que de vegades estan excessivament influenciats per la publicitat. Dialogar amb ells i ensenyar-los altres alternatives pot ser molt útil per triar de manera adequada.

16.   Regalar sempre joguines semblants. Tot i que sapiguem que a un nen li agrada molt un tipus de joguina determinat, cal procurar regalar-li diversos productes que estimulin el seu desenvolupament des de diferents punts de vista.

17.   Comprar sense saber el que comprem. Sobretot quan triem videojocs o altres jocs complexos, de vegades ignorem la temàtica, el contingut o la forma del joc, sense considerar que poden ser inadequades per a la infància.

18.   Decidir d'acord amb els nostres gustos. Sovint escollim el que a nosaltres ens agrada o ens agradava quan érem petits, però els temps han canviat.

19.  Comprar impulsivament i sense informar-nos. Abans de decidir què comprem, és important pensar què serà més adient en cada cas. Decidir sense haver reflexionat prèviament incrementa considerablement les probabilitats d'equivocar-se.

20. Regalar joguines no adequades per a l'edat del nen. Tant si l'edat recomanada de la joguina està per sobre o per sota de l'edat real del nen, la funció de la joguina no serà la mateixa, ja que el joc perdrà interès bé per la seva dificultat o per la seva senzillesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés