Actualitzat 31/03/2017 07:34

La Diputació de Barcelona exigeix arxivar la causa contra Venturós i rebutja la "persecució"

Dóna suport a a l'alcaldessa de Berga i descarta un protocol perquè els Mossos no tornin a actuar

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous una moció de CiU i ERC que reclama a la Fiscalia demanar que s'arxivi el cas de l'alcaldessa de Berga (Barcelona), Montse Venturós, per haver penjat una 'estelada' a l'Ajuntament, i per expressar el seu rebuig a la "persecució" a càrrecs públics que defensen la independència.

La moció s'ha aprovat amb els suports de CiU, ERC-AM i Entesa --que inclou BComú, ICV i EUiA--; l'abstenció de la CUP-PA, i el rebuig de PSC-CP, C's i PP, i rebutja la "persecució policial i judicial orquestrada per l'Estat, que s'intensificarà a mesura que el poble català avanç decididament cap a la república catalana".

La proposta, que expressa el seu suport a Venturós i a la resta de càrrecs electes investigats, s'ha aprovat en el mateix ple que ha rebutjat una moció de la CUP-PA amb les mateixes propostes, però que també demanava que la Conselleria d'Interior elabori un protocol que no permeti que els Mossos d'Esquadra actuïn "com la Guàrdia Civil", i col·locar una estelada a la Diputació quan es produeixi el que veuen un atac a càrrecs electes.

La diputada de la CUP-PA Maria Rovira ha insistit que Venturós va ser detinguda a casa seva i de matinada "com en els pitjors temps del franquisme", ha dit que no entén l'actuació dels Mossos, i ha avisat que cal posicionar-se amb el poble o amb l'Estat.

Des de CiU, Joan Carles Garcia Cañizares ha replicat la CUP que els Mossos operen respectant l'ordre jurídic vigent i que hauran d'actuar en base a l'actual mentre no hi hagi una nova legalitat, després del que ha dit que "cal distingir" que en ocasions depenen de representants polítics i en altres dels jutjats, com en aquest cas.

El republicà Jordi Fàbrega també ha destacat que els Mossos estan subjectes a l'ordenament jurídic i no al polític --cosa que vol que ocorri també en una eventual Catalunya independent--, i ha advertit: "Judicialitzant la política no aconseguiran res".

BANDERA ESPANYOLA

Des d'Entesa, Jaume Asens ha dit que és un "disbarat públic i jurídic perseguir a qui opina diferent, pretén posar urnes o exhibeix banderes, les penja o les despenja", inclosa l'espanyola, que alguns veuen com una bandera rejovenida que part del franquisme, en paraules d'Asens.

La portaveu socialista, Pilar Díaz, ha sostingut que la judicialització d'un debat polític només afavoreix els qui veuen a l'assumpte un possible rèdit electoral, i ha assegurat que els objectius independentistes "no són ni somnis ni anhels, perquè els somnis i anhels són legítims".

Salvador Tovar (C's) ha recordat que la llei ha d'aplicar-se a tots els ciutadans de la mateixa manera, i ha assegurat que el seu grup hagués votat a favor per expressar la solidaritat de la corporació provincial a càrrecs electes agredits o als qui van donar la seva vida per defensar la llibertat, segons Tovar, que ha insistit que no comptin amb C's per donar suport a a "corruptes o regidors que es creuen per sobre de la llei".

El portaveu del PP, Ramon Riera, ha recordat que Venturós va ser detinguda per no acudir al jutjat quan va ser citada i no per col·locar l'estelada, i ha criticat que es presenti aquesta proposta quan el Govern espanyol ha expressat la voluntat de diàleg, després del que ha reprotxat a la CUP: "Comparar la detenció de Venturós amb els pitjors temps del franquisme denota una ignorància elevada al cub".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés