Actualitzat 01/12/2016 15:27

La Diputació de Barcelona aprova un Pressupost de 936 milions amb un augment del 4,5%

Pleno extraordinario de la Diputación de Barcelona
EUROPA PRESS

L'oposició critica que assumeixi obligacions del Govern i Conesa defensa col·laborar en aquests serveis

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous inicialment el seu Pressupost per al 2017, de 936,8 milions, comptes que representen un increment del 4,5% respecte a l'any anterior i que han prosperat amb el suport del Govern de CiU i ERC i també del PSC, el rebuig de la CUP-PA i l'abstenció d'Entesa --que inclou BComú i els ecosocialistes--, PP i C's.

El Pressupost --que haurà de sotmetre's a exposició pública després d'aquesta aprovació inicial en ple extraordinari-- preveu destinar 257,6 milions al suport directe de les entitats locals --169,1 d'ells vinculats al Pla de Xarxa de Governs Locals--; 73,1 milions a la promoció cultural, i 69,4 milions al desenvolupament econòmic, que inclou un programa de foment de la feina de 30 milions.

També preveu 50,8 milions per a la millora de carreteres locals i 46,7 per protegir el medi ambient, a més de 15 per al pla de xoc contra la pobresa energètica; 23,5 per a guarderies; 10,5 per a serveis socials municipals; 5,3 per a la teleassistència, i sis per al transport local escolar, amb algunes partides per a serveis competència de la Generalitat i que la Diputació cobreix per garantir la seva prestació.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha destacat en roda de premsa després del ple que prioritzen el desenvolupament econòmic, l'equilibri territorial i, especialment, l'atenció a les persones, al que el vicepresident, el republicà Dionís Guiteras, ha assenyalat que pretenen que "totes les persones, visquin on visquin, tinguin les mateixes oportunitats".

Conesa ha ressaltat que estan satisfets per haver aprovat els Pressupostos, dels quals ha assegurat: "Permeten posar la fortalesa econòmica d'aquesta institució al servei dels ajuntaments i els ciutadans, i col·laborar de manera estratègica amb el Govern per assegurar que les persones tenen l'atenció adequada".

El diputat d'Hisenda, Joan Carles García Cañizares, ha detallat al ple que els comptes inclouen 96,4 milions per fomentar polítiques socials i la igualtat --amb 81,75 per a serveis de promoció social i 10,8 per a polítiques de salut pública-- i 132 milions per consolidar la corporació provincial com una administració pública transparent, mentre que també preveu 936 milions en ingressos --amb 617 de la participació de tributs de l'Estat-- i un endeutament de 98,9 milions.

El republicà Jordi Fàbrega ha celebrat que el Pressupost hagi superat el primer tràmit per a la seva aprovació definitiva perquè, sense ell, la corporació provincial difícilment podria complir amb el pla d'actuació de mandat, i ha lamentat que la CUP-PA hagi rebutjat els comptes: "Estem en un moment de transició nacional i hem de fer pinya".

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

Tots els grups de l'oposició han criticat que la Diputació prevegi amb el Pressupost cobrir competències del Govern que aquest incompleix i inclogui transferències a la Generalitat per valor de 18 milions, segons els grups, al que Fàbrega ha respost: "Tant de bo les finances de la Generalitat ens permetessin no haver d'ajudar-la, però la realitat és la que és".

Preguntada pels mitjans, Conesa ha ressaltat que aquest és un "moment excepcional en què el Govern té dificultats importants per fer front a alguns serveis" que reben els ciutadans, que volen mantenir-los amb independència de qui els presti o els pagui, cosa en què ha coincidit Guiteras, que ha dit que es cobreixen amb impostos que són de tots els ciutadans, pel que no entendrien que les administracions no col·laboressin per prestar-los.

La socialista Pilar Díaz, ha destacat que, si la corporació provincial no assumís les obligacions que incompleix la Generalitat, els ajuntaments tindrien més dificultats, però ha advertit: "Si anem tapant forats d'altres administracions, hem de tenir uns diners que es podrien destinar a altres àmbits".

El portaveu d'Entesa, Arnau Funes, ha criticat aquestes aportacions de la corporació provincial a serveis competència del Govern i les transferències a la Generalitat, partides que creu que "poden estar fins i tot hipotecant les polítiques que la Diputació porta a terme amb els governs locals".

Des de C's, Salvador Tovar ha dit que els comptes preveuen un augment del 13% per cobrir obligacions de la Generalitat, i ha avisat que "és una irresponsabilitat que el ple aprovi mocions per adherir-se a organitzacions independentistes mentre la majoria d'ingressos provenen de l'Estat", i el president del grup, Miguel Ángel Ibáñez, ha afegit que no han votat a favor per les qüestions identitàries.

El popular Manuel Reyes ha assegurat que "s'intenta confondre les necessitats reals dels municipis amb la construcció d'un nou país" amb aquest Pressupost, que ha assegurat que té ombres però també punts positius i ha inclòs propostes del PP, raó per la qual ha explicat la seva abstenció.

Des de la CUP-PA, Quim Duran ha sostingut que la negociació ha estat inexistent perquè l'executiu tenia un patró i un projecte definit, condicions en les quals el seu grup rebutja fer propostes, i ha asseverat: "És difícil donar suport a un Pressupost d'una institució que creiem que no hauria d'existir tal com està concebuda".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés