Publicat 04/03/2015 11:12

Descobreixen una ciutat perduda a la selva d'Hondures

Selva Honduras
Foto: YOUTUBE

TEGUCIGALPA, 3 Mar. (Notimérica)

   Una expedició d'arqueòlegs ha trobat a la selva d'Hondures les restes d'una ciutat perduda d'una misteriosa cultura fins ara desconeguda. Pel que sembla, el nou lloc podria correspondre a la llegendària 'ciutat blanca' o 'ciutat del déu Mico'.

   El descobriment, que ha estat publicat per 'National Geographic', posa de manifest que les restes pertanyen, a diferència de la cultura maia, a una cultura desapareguda i poc estudiada a la qual encara no han assignat un nom.

   L'equip d'investigadors, que va tornar des del lloc dimecres passat, també va descobrir un important nombre d'escultures de pedra que havien estat intactes des que la ciutat va ser abandonada.

   D'acord amb l'arqueòleg Christopher Fisher, de l'Universitat Estatal de Colorado, la zona descoberta està "intacta", cosa que és "increïblement rara". Ell especula que la memòria catxé, que es troba a la base de la piràmide, pot haver estat una ofrena.

   El bust forma part d'una col·lecció de 52 escultures de pedra situades al costat de la base d'una piràmide. Es calcula que n'existeixen moltes més sota terra, que inclouen seients de pedres amb figures tallades com serps o voltors.

   Els objectes han estat documentats però no tots han estat destapats, i per protegir el lloc de saquejadors, no s'ha revelat la seva ubicació.

   Les ruïnes van ser identificades per primera vegada el maig del 2012 durant un reconeixement aeri d'una remota vall a La Mosquitia, una vasta regió de pantans, rius i muntanyes que contenen alguns dels últims llocs inexplorats científicament a la Terra.

   Durant cent anys, exploradors i cercadors d'or han explicat històries sobre les muralles blanques d'una ciutat perduda albirada per sobre del fullatge de la selva. Diverses llegendes indígenes parlen d'una "casa blanca" o un "lloc de cacau", on els indis es van refugiar dels conqueridors espanyols, un paradís del qual ningú mai va tornar.

   És més, des de la dècada del 1920, diverses expedicions s'havien dut a terme per donar amb el parador de la mítica 'ciutat blanca'. L'explorador Theodore Morde va protagonitzar la recerca més famosa el 1940, sota l'empara del Museu de l'Indi Americà, però mai va revelar el seu parador per por que saquegessin la ciutat.

   Els arqueòlegs dels Estats Units i de l'Institut Hondureny d'Antropologia i Història, en canvi, van fixar el descobriment entre els anys 1000 i 1400 després de Crist a la regió de La Mosquitia, en el nord-oest d'Hondures.

   No obstant això, ja no creuen en l'existència d'una única 'ciutat perduda', com es descriu en les llegendes, sinó que consideren que La Mosquitia alberga moltes d'aquestes 'ciutats perdudes', que en conjunt representen alguna cosa molt més important: tota una civilització perduda, encara que adverteixen del perill d'extreure conclusions massa aviat.

   "Això és clarament la selva tropical més tranquil·la de Centreamèrica", va assegurar l'explorador Mark Plotkin, que va passar 30 anys a l'Amazònia. "La importància d'aquest lloc no pot ser sobreestimada", va concloure.

   Per la seva banda, el director de l'Institut Hondureny d'Antropologia i Història (IHAH), Virgilio Paredes Trapero, va afirmar que si no fan "alguna cosa immediatament, la majoria d'aquest bosc i la vall haurà desaparegut en vuit anys", i va subratllar que "el Govern d'Hondures està compromès amb la protecció d'aquesta zona, però no té els diners", per la qual cosa va insistir que necessiten "amb urgència recolzament internacional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés