Actualitzat 22/12/2016 21:52

C.Valenciana, Balears i Catalunya exigeixen dèficits diferents per a les CA

CPFF con Montoro
EUROPA PRESS

MADRID, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El País Valencià, Balears i Catalunya han demanat al Govern que els objectius de dèficit i deute siguin diferents per a les comunitats autònomes ja que consideren que establir la mateixa xifra per a tots els territoris és "ineficient" des del punt de vista financer perquè cadascun té realitats diferents.

Així ho han posat de manifest els representants d'Hisenda d'aquestes comunitats autònomes a la seva sortida del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), celebrada aquest dijous a Madrid, en què s'han aprovat els objectius de dèficit i deute per a cada autonomia per a 2017 --fixat per a totes al 0,6 %, xifra que les tres regions han rebutjat però a la qual hauran d'atenir-se--.

Els representants d'Hisenda de Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana sostenen que fixar un mateix dèficit per a totes les regions va "en contra" dels criteris que se segueixen a nivell europeu i de la proposta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que ha defensat els dèficits asimètrics a una reunió prèvia a la cita d'aquest dimecres.

Des de Catalunya, el secretari general d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonés, ha assenyalat en declaracions als periodistes que sempre que els objectius de dèficit han estat diferenciats "la desviació ha estat menor", mentre que quan han estat homogenis sol ser més.

Aragonès s'ha posicionat en contra dels objectius ratificats aquest dimecres, però no ha pogut emetre el seu vot, ja que el verdader responsable d'Hisenda català és Oriol Junqueras: "Catalunya comença el procés de venir a expressar-se però de participar de manera més distanciada", ha dit preguntat sobre aquesta qüestió, reblant: "El que importa és expressar-nos i que la nostra posició en contra quedi recollida".

OBJECTIUS ASIMÈTRICS "LA COSA MÉS SENSATA"

Per al conseller valencià, Vicent Soler, la asimetria és "la cosa més sensata" i permetria que es poguessin complir: "Per molt que vulguem aquests objectius (0,6 %) no els podem complir i, a més, va augmentant un deute que no podrem pagar".

I ha insistit que la situació de la Comunitat Valenciana és molt diferent, ja que té un finançament per càpita "per sota de la mitjana": "Requerir a una comunitat autònoma com la nostra el mateix que a una altra em sembla increïble", ha subratllat.

Així, ha instat a acabar amb els objectius de dèficit homogenis i es porti a terme un debat serè sobre aquesta qüestió perquè, segons la seva opinió, el sistema de repartiment actual no és creïble i no compleix amb el principi d'equitat: "Portem molts anys així", ha lamentat.

SUFICIÈNCIA FINANCERA

La consellera d'Hisenda de les Balears, Catalina Cladera, també creu que en la distribució del dèficit deuen tenir-se en compte el punt de partida de les comunitats autònomes i els seus recursos.

Des de la seva Comunitat, ha explicat, no volen debatre sobre si volen una dècima més sinó "que es doti de suficiència financera amb la reforma del sistema de finançament".

En aquest sentit, ha lamentat que el Govern no hagi creat ja un grup d'experts per abordar el sistema de finançament en la Conferència de Presidents del mes de gener instant-lo a treballar en ell i sol·licitant que "no es decori tant" aquest tema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés